Szakítás: a tészta egy terméktömegnyi mennyiségének elvétele a teljes tésztatömegből.
Formázás: a kicsípett (szakított) tészta alakjának kialakítása.
Kelesztés: a tészta térfogat-növekedése biokémiai folyamatok révén.
Túlsütés: a tészta készre sütésén túli sütéséből következő állapot.
A sütés olyan kalorikus művelet, amelynél szilárd halmazállapotú anyagot (pl. hús) illetve gél állapotú anyagot (tészta) magas hőmérsékletű, atmoszférikus nyomású térben, a sütőtérben huzamosabb ideig teszik ki hő hatásának. A sütést elsősorban tésztasütésre a sütőipar illetve édesipar alkalmazza. Az édesipar kekszfélék, piskóta, ostyák gyártásánál, a húsipar a tepertő kisütésénél, a konzerviparban a húsok sütésénél alkalmazza.
Sütés célja –éppen úgy, mint a főzésnél- olyan fizikai, biokémiai változások előidézése, amelyek ízletessé, könnyen emészthetővé teszik a nyersanyagokat. Sütéssel közvetlenül fogyaszthatóvá tehetők az élelmiszeranyagok, kedvező íz- és zamatanyagok képződnek és megnő az élelmiszer emészthetősége.