Ellensúly: a túlnyomással működő berendezések biztonsági szelepének eleme, ami az edényben kialakuló belső nyomást ellensúlyozza.
Túlnyomás: a nyitott téri (légköri) nyomásnál nagyobb nyomásérték.
Kukta-elv: túlnyomáson, 100 0C–nál magasabb hőmérsékleten való főzés.
Főzés
A főzés hőközlésen alapuló művelet, az élelmiszerek hőkezelése vízben vagy vizes oldatban a forrás hőmérsékletén, aránylag hosszabb időtartammal. A főzés tulajdonképpen ételkészítési eljárás, főzéssel tehetjük az élelmiszereket közvetlenül fogyaszthatóvá.
Ételjelleg: az élelmiszer közvetlen fogyaszthatóságát értjük, amelyet különféle kalorikus eljárással (sütés, főzés, stb.) érnek el.
A főzés célja kémiai, fizikai változások előidézése az élelmiszerekben. Ezek a változások az élelmiszereket emészthetőbbé teszik, az együtt főzött anyagokból kidiffundálódó ízanyagok kombinációjával és a főzés során alkalmazott fűszerekkel együtt kellemes íz- és illathatásokat lehet előidézni. A nyers élelmiszerekből a főzés hatására alakul ki az ételjelleg.