Nyomásviszonyok szerint: a létéri nyomást és a hozzá tartozó forráspont hőmérsékletet jelenti.
A bepárlás berendezései (a bepárlók) lehetnek szakaszos és folyamatos működésűek. Általában a szakaszos üzemű bepárlókat kisebb teljesítmény-szükséglet esetén alkalmazzák pl. must sűrítésére, gyümölcslekvárok készítésekor, stb. A folyamatosan működő sűrítők hosszabb üzemeltetési idővel, nagy teljesítményre képes berendezések.
Üzemeltetési mód: a sűrítés körülményeit jelenti.
Üzemeltetési mód
A szakaszos működésű bepárlóknál a készüléket feltöltik a híg lével, majd a fűtőgőz szelep kinyitásával elkezdik a bepárlást. A folyamatosan töményedő oldathoz szakaszosan vagy folyamatosan új levet engednek addig, míg az egész folyadéktér a kívánt töménységű anyaggal meg nem telik. Ekkor a sűrítményt leengedik. Az üres léteret újra töltik és sűrítési szakaszt ismét elindítják, stb.
Gőzfelhasználás szerint: többfokozatú sűrítésre utal, minél több a fokozatok száma, annál kevesebb a kazángőz felhasználási igény.
Folyamatos üzemű bepárlóknál a lé betáplálása, a kész sűrítmény elvétele és a fűtés is folyamatos. A folyamatos sűrítést végző berendezések általában nagy teljesítményűek, többfokozatúak és légritkított térben sűrítenek.