Tananyag választó:
A bepárlás alkalmazása az élelmiszeriparban
Sűrítés a tejiparban
Színanyagkoncentrátum: az erősen színező levekből színezés céljából sűrítéssel tömény levet állítanak elő.
Hőbomlás: vegyületek, pl. fehérjék, szénhidrátok hő hatására bekövetkező lebomlása, átalakulása.
Denaturáció: fehérjekicsapódás, irreverzibilis (megfordíthatatlan) folyamat.
Sűrítést az élelmiszeripar számtalan területén alkalmaznak. A tejiparban például sűrített tejet állítanak elő vákuum sűrítőkben. A tejsűrítmény natúr termékként vagy cukrozott sűrítményként kerül forgalomba. Elősűrítik a tejet porítás előtt is, ilyenkor a sűrítés, mint előkészítő művelet szerepel a tejiparban. A tejet minden esetben előkészítik sűrítésre, mert máskülönben a tejfehérje denaturálódik és ráég a sűrítő falára.