Ömlesztett: ömlesztett anyagról beszélünk, ha az anyag önthető, sűrűn folyó állagú.
Kristálypép: a kristályosítóban előállított sűrű massza.
A répaszeletekből az oldható anyagokat kinyerik, a nyerslevet tisztítják s így előáll az un. híglé, amit sűrítenek. A híglé sűrítése többfokozatú vákuumsűrítőkben történik. A besűrítés forralással végzett koncentrálás, a kb. 15 – 17 % töménységű hígléből 60 % körüli töménységű sűrűlé lesz. A sűrítés tehát az alapja annak, hogy a kristályképződés az oldatban végbemenjen.
Vákuum: légkörinél kisebb nyomást fejez ki.
A sűrítés eredménye a kristályosodásra alkalmas sűrűlé, amelyet a kristályosítóban további forralásnak vetnek alá, 65 % töménységnél aztán megindítják benne a kristályképződést. A híglevet tehát sűrítéssel teszik túltelítetté és így válik alkalmassá a kristályosodásra. A sűrítés során légköri nyomásnál kisebb nyomást (vákuumot) alkalmaznak a szacharóz hőérzékenysége-, másrészt gazdaságossági szempontok miatt.