Heterogén anyagok csoportosítása
A heterogén anyagokat a diszperziós közeg (amiben eloszlatott a másik fázis) és a diszperz fázis (az eloszlatott fázis) alapján csoportosítjuk. A diszperziós közeg folyadék vagy gáznemű lehet. Az eloszlatott fázis bármely halmazállapotban előfordulhat (szilárd, folyékony, gáznemű).
Szuszpenzió
Az olyan diszperz rendszert, ahol a diszperziós közeg folyadék, a diszperz fázis pedig szilárd, szuszpenziónak nevezzük. A folyadékfázisú rész legtöbbször kisebb sűrűségű a diszperz fázis sűrűségénél. Ilyen pl. a homokkal, kő-, kavicsdarabbal teli víz (szennyvíz).
Emulzió
Emulziónak nevezzük azt a diszperz rendszert, amely egymásban nem oldódó folyadékfázisokból áll. A fázisok egymástól fázishatárral különülnek el. Ilyen élelmiszeranyag a tej, a vaj, a majonéz, a margarin, stb.
Folyadékban szilárd fázis van eloszlatva.
Folyadékban gáz fázist találunk eloszlatva.
Gázban folyadékcseppek vannak eloszlatva.