A tejcukor (laktóz) az emlősállatok tejében található redukáló diszacharid, egy glükózból és egy galaktózból áll.
Szacharóz, amelyet cukornádból állítanak elő, főleg a trópusokon.
Egy szőlőcukor (glükóz) és egy gyümölcscukor (fruktóz) összekapcsolódásával létrejött nem redukáló diszacharid, szacharóz. Akkor hívják répacukornak, ha cukorrépából (Európában, mérsékelt égövön) állítják elő. Megjelenési formája szerint kristálycukor, porcukor, mokkacukor, stb lehet.
A malátacukor (maltóz) két glükózból álló, édes ízű, redukáló diszacharid. Szabadon növényekben fordul elő, ahol keményítő bontás történik (pl. csírázó magvak). A keményítő sok maltóz egységből épül fel.
Az oligoszacharidok tulajdonságai hasonlóak az egyszerű cukrokéhoz. Vízben jól oldódnak, soknak közülük édes íze van, és többségük mutatja a cukrok jellegzetes kémiai reakcióit is. Élelmiszerkémiai szempontból az oligoszacharidok között a diszacharidok a legfontosabbak.
A szacharóz fehér kristályos vegyület, vízben, különösen forró vízben kitűnően, alkoholban gyakorlatilag nem oldódik.