A víz előfordulása az élővilágban
Az élő szervezetek működése szempontjából a víz szerepe egyedülálló. Egyrészt az élőlények testének nagy részét víz építi fel, másrészt az élőlények testének működéséért felelős biokémiai reakciók közege is a víz. Fontos szerepe van a víznek a hőháztartásban, a táplálkozásban, de jelenthet életteret, búvóhelyet, szaporodóhelyet is. A víz a földi élet alapja és nélkülözhetetlen kelléke.
Az élő szervezetek víztartalma
Az élő szervezetek víztartalma tág határok között mozog. Egyes száraz növényi termések esetében a víztartalom akár 25-30%-ra is lecsökkenhet, de vannak olyan vizi szervezetek, amelyeknek a víztartalma akár a 98%-ot is meghaladja.
Növények, növényi részek fagyáspontja
Megnevezés | |
Fejes saláta | -0.4 |
Paradicsom, málna | -0.9 |
Kelvirág, hagyma, borsó | -1.1 |
Szamóca | -1.2 |
Kajszibarack | -1.4 |
Burgonya, köszméte | -1.7 |
alma, körte, szilva | -2 |
Szőlő, citrom, narancs | -2.2 |
Cseresznye | -2.4 |
Banán | -3.4 |
Gesztenye | -4.5 |
Dió | -6.7 |
Hús | -0.9 |
Tej | -0.5 |
Tojásfehérje | -0.4 |
Tojássárgája | -0.6 |
A növények víztartalma
Általában a friss, fiatal, élő növényi szövetek víztartalma igen magas, nemritkán 90% feletti, míg az elfásodott, öregebb szövetek, száraz termések víztartalma ennél jóval alacsonyabb.
Az állatok víztartalma
Általában az alacsonyabb rendű, elsősorban vizi állatok víztartalma a legmagasabb, a magasabbrendű, soksejtű, szárazföldi állatoké alacsonyabb. A magasabbrendű állatok átlagos víztartalma 60-70% körül van. Ez azonban csak átlag, egy szervezeten belül az egyes szervek vagy szövetek víztartalma ettől lényegesen eltérhet. Vannak olyan szövetek, amelyek víztartalma a 90%-ot is meghaladhatja, míg más szövetek víztartalma csak 20-25%.