A víz
Köztudott, hogy élelem nélkül az ember hosszú napokat, heteket is képes túlélni, viszont víz nélkül, nagy melegben nem sokáig tud létezni. Ugyanis felnőtteknél a szervezet felépítésében több mint 60%-ot tesz ki a víz, míg gyermekeknél, csecsemőknél ez az arány 70-80% is lehet. Még normális esetben is, a légzés során, valamint a bőrön keresztül történő párolgással a szervezet jelentős mennyiségű vizet veszíthet, melyet nagyon fontos mielőbb pótolni. Az utazóknál gyakran 20-80%-ban előforduló hasmenés tovább növeli a folyadékigényt a szervezet belső egyensúlyának fenntartása érdekében. Azonban nem mindegy, milyen minőségű vízzel pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget.
A víz és a fertőző betegségek
A víz nagy szerepet játszik a bélrendszert érintő fertőző betegségek terjesztésében. Szinte valamennyi olyan tényező, amely az "utazók betegsége" elnevezésű hasmenéses kórképekben megtalálható, jelen van a fertőzött vizekben. Bármely fejlődő országban, amerre napjaink megszállott kalandorai járnak, minden nyílt és folyóvíz valamilyen fokban fertőzött. Azt hiszem, minden utazó szeretné megelőzni a kellemetlen hasmenésekkel, esetleg kiszáradással járó betegségeket. Mit tehetünk ennek érdekében? Nézzük először a fogyasztásra szánt, ivóvíz esetét.
Milyen italokat fogyaszthatunk külföldön
- nyugodtan megtehetjük, hogy olyan italokat iszunk, melyeket biztosan forralt vízből készítenek (tea, kávé stb.),
- dobozos, jól ismert márkájú palackozott italokat,
- szénsavas üdítőket, gondosan szemléljük meg a palackozott italoknál a zárókupak épségét (előfordulhat, hogy üres palackokba töltenek helyi vizet, és azt árulják turistáknak!),
- még otthon döntsük el, milyen eljárást fogunk használni a víz fertőtlenítésére,
- főzött (pasztőrözött) sört vagy bort igyunk, de a kétes eredetű üdítőitalokba öntött alkohol nem teszi azokat biztonságosabbá,
- pasztőrözött tejet, tejterméket fogyasszunk, azonban a frissen fejt tej még hazai körülmények között is veszélyeket hordoz,
- frissen főtt, sült ételeket fogyasszunk, azonban a kihűlt (főtt)ételeket is ajánlatos alaposan felmelegítve, gőzölögve tálalni.
Mire ügyeljünk a vízzel kapcsolatban külföldön?
Ne is gondoljunk arra, hogy:
- csapvizet vagy csapvízzel kevert üdítőitalt (limonádé, házi készítésű, vagyis főzés nélkül készített sör stb.) igyunk higiéniai szempontból kifogásolható, láthatóan szennyezett környezetben, fejlődő országban,
- teljesen biztonságos az a víz, mely klórozott, ugyanis a klórozással nem pusztul el minden olyan kórokozó, mely betegséget okozhat,
- olyan jeget kérjünk, melyet a helyi csapvízből készítenek: a hideg nem öl meg minden kórokozót (a biztonságos jeget forralt vízből készítik),
- belemártsuk fogkefénket a csapból folyó vízbe, mivel a szájüregben jelen lévő apró sérüléseken át a baktériumok akadálytalanul bejuthatnak a szervezetbe, de óhatatlanul is lenyelhetünk a fogmosás során néhány korty fertőzött vizet.