Tananyag választó:
Víz, víz, tiszta víz…(fogyasztás)
A palackozott víz
A palackozott víz
A palackozott víz mindössze annyira biztonságos, mint az a hely, ahonnan nyerik. Ismertek olyan orvosi adatok, melyek szerint bizonyos területen a kolera elterjedéséhez a palackozott ivóvíz is hozzájárult. Nyilvánosan nem közölt tanulmányok szerint egyszer Kathmanduban véletlenszerűen megvizsgáltak egy bizonyos gyártótól származó palackozott vizet, és a baktériumtenyésztések során jelentős százalékban találtak olyan flakonokat, melyek vizéből bélrendszeri fertőzéseket okozó baktériumok tenyésztek ki. Ismert márkájú palackos vizekkel ilyen probléma nem fordult még elő. Ezek szinte teljesen biztonságos "forrásnak" tekinthetők. A szénsavas palackozott vizek pedig kellőképpen savas kémhatásúak ahhoz, hogy a kórokozók elpusztuljanak benne. Ha az üvegből vagy a palackból szeretne közvetlenül inni, ne feledje felnyitás előtt alaposan megtisztítani az üveg nyakát. Kórokozók ugyanis nemcsak a vízben élnek, találhat eleget az üveg nyakán is! Még vásárlás előtt nézze meg alaposan a palackot és annak lezárását. Ha sérültnek látszik, vagy könnyen lecsavarható, ne vásárolja meg. Eldugott területen ugyanis a helyiek már rájöttek, hogy a külföldi turisták minden pénzt megadnak a palackos vizekért, s egyszerűen összeszedik az eldobált palackokat, megtöltik az általuk is fogyasztott friss patakvízzel, majd megpróbálják eladni. Részükről nincs ebben semmi rosszindulat (hiszen ők is annak a pataknak a vizét isszák), csak megpróbálnak extraprofitot termelni. A palackozott vizek további hátránya az előállítás során rárakódó költség, valamint az, hogy nem mindenhol kaphatóak. Civilizációs ártalomnak is betudható, hogy amíg a palackozott víz minden flakonja feljut a hegyekbe, nem mindegyik kerül onnan vissza: hatalmas mennyiségű idegen anyag kerül szemétként a természetbe.