A fugu mérgezés forrása
A fugu mérgezés viszonylag ritka, de az egyik legsúlyosabb formája a halak által okozható mérgezéseknek. Akkor következik be, miután jóízűen elfogyasztották a gömbhal (vagy a kevésbé gyakran előforduló porcupine hal és az óceáni naphal) méreganyagát, a tetrodotoxint. Ez a méreg ötvenszer erősebb, mint a strichnin, és a halak ikráiban, bőrében, májában, beleiben található meg igen nagy koncentrációban. A mérgezésről, a méreganyagról nem a szerencsétlen hal tehet: egy baktérium termeli a mérget, ami viszont a halban él. Maga a hal addig nem is lesz toxintermelő, míg el nem fogyaszt olyan élőlényeket, melyek termelik e toxint. Ausztrál vizekben találták meg azt a kékgyűrűs polipfajt, amely szintén akkumulálja a tetrodotoxint a nyálmirigyeiben, tehát harapásával a méreganyag terjed. Ebben a polipban is megtalálható az a baktérium, amely a toxin termeléséért valószínűleg felelős. Ugyanezen vizekből begyűjtött rákfélékben (Xanthid rákok) is találtak tetrodotoxint és bénulást okozó kagyló toxinokat. Kutatások szerint a Jania típusú algákban van még tetrodotoxin, melyet az Alteromas baktériumok termelnek. Ráadásul, a tetrodotoxin szerkezetében és hatásmechanizmusában hasonló a saxitoxinhoz, melyet szintén egy tengerben található mikroorganizmus termel. A legtöbb gömbhalmérgezést Japánból jelentik, ahol a fugu a drágán beszerezhető ínyencségek sorába tartozik. A fugut filézik, vékony csíkokra szeletelik, és hagyományos fűszerekkel elkészítve tálalják. A fugu fogyasztás a helyieknek élményszámba megy. Kellemes bizsergés az ajkakban és a nyelven, melegségérzés, eufória, feldobott közérzet, élénk, felfokozott magatartás jellemzi a fugu fogyasztókat. Sajnos szinte képtelenség előre tudni, mely hal tartalmaz nagyobb mennyiségű toxint, mivel az nem látható, nem érezhető, és szaga sincs. A méreganyag (ahogy azt megszokhattuk) nem bomlik le főzés, fagyasztás, füstölés vagy más tartósító eljárás során.
A fugu mérgezés tünetei
A gömbhal mérgezés tünetei a méreganyag elfogyasztása után pár percen belül már kifejlődhetnek, de előfordul, hogy csak több óra múlva jelentkeznek. A korai jelek a következők lehetnek: zsibbadás, érzéketlenség az ajkak körül, a szájban, hányinger, szédülés. Nem sokkal ezután az áldozat elkezd hányni, hasi fájdalmai lehetnek, a zsibbadás és az érzéskiesések lassan kiterjednek az egész testre, beszéde elkent, érthetetlen lesz, fejfájásról panaszkodhat, kiterjed izomgyengeség alakul ki. Nem sokkal ezután olyan gyenge lesz, hogy járni sem tud, és a legnagyobb problémát majd a légzőizmok leállása jelenti, ami egyben a halálos kimenetelért is felelős. Ahogy várható, nincs speciális gyógyszere, ellenanyaga a fugu mérgezésnek. A kezelés abból áll, hogy megakadályozza a méreganyag további felszívódását, csökkentse a már kialakult tüneteket, az életveszélyes szövődményeket.
Hogyan kerülhetjük el a fugu mérgezést?
Mivel szinte képtelenség garantálni, hogy melyik gömbhalban nincs méreganyag, az utazóknak, turistáknak nyomatékosan azt javasolják, hogy óvakodjanak ettől a keleti különlegességtől, amennyiben nem akarnak orosz-rulettet játszani életükkel. Bár sok ételről elmondható, hogy biztonsággal fogyasztható, ha hivatalos éttermekben szolgálják fel, a fugu ez alól is kivétel. Lehetőség szerint sehol ne egyenek belőle!