A magas hisztamin tartalmú halak bemutatása
A scombroid mérgezés az egyik legelterjedtebb formája a halakkal történő mérgezéseknek. Világszerte előfordul, különösen a meleg, trópusi vizek mentén. Az emberek azután betegnek meg, miután jóízűen bevacsoráztak a magas hisztamin tartalmú halakból. Ilyen fajok közé tartoznak az alábbiak: mahimahi (delfin), albacore, kék és sárgaszárnyú tonhal, makréla, szardínia, pilchard, szardella, hering és a fekete marlin. Ezekben a halakban még élő állapotukban, nagy koncentrációban található meg a hisztidin. A nem megfelelő hűtés, tartósítás eredményeként néhány baktérium nekilát, hogy a hisztidint hisztaminná alakítsa, és a halat scombrotoxikussá alakítsa. Sajnos, a hisztamin sem főzéssel, sem sütéssel, sem füstöléssel vagy más konzerválási eljárással nem bontható le, nem hatástalanítható. Scombroid típusú mérgezésre gyanakodhatunk, ha a halnak kissé ammónia szaga van. Ha kicsit lassabban is gondolkodik valaki, a keserű, borsos, fémes (“éles”) íz mindenképpen gyanút kell, hogy keltsen. Mindezek ellenére előfordul, hogy a hal küllemre és ízre teljesen normálisnak néz ki, mégis scombroid mérgezést okoz.
A Scombroid mérgezés megelőzése
A scombroid típusú mérgezéseket megelőzhetik azok, akik a halak tárolásával foglalkoznak: ha a vízből való kifogás után nyomban lehűtik a zsákmányt, nem fordul elő ilyen fajta mérgezés. A halak 15 oC alatti tárolásával a probléma megelőzhető.
A Scombroid mérgezés tünetei
A mérgezés tünetei rendszerint a hal elfogyasztása után 10 percen belül megjelennek. Gyakran úgy néz ki a tünetegyüttes, mintha allergiás reakció alakult volna ki a halra. A típusos tünetek közé tartozik a napégés-szerű bőrpír kialakulása az arcon, a felsőtesten, csalánkiütések jelennek meg, heves fejfájás alakul ki hányingerrel, hányással, hasi görcsökkel, hasmenéssel. Kezelés nélkül a tünetek legkevesebb 4 óra hosszáig, vagy egy kicsit tovább tartanak. Hatásos kezelése antihisztaminokkal és cimetidinnel könnyen megoldható. Szerencsére a súlyos, életet veszélyeztető scombroid típusú mérgezések nagyon ritkák, gyakorlatilag kezelés nélkül is csaknem mindenki nyomtalanul átvészelheti. A scombroid típusú mérgezés gyakran tömegesen jelentkezik azok között, akik ettek a mérgezett halakból. Ez a jelenség a diagnózis felállítását megkönnyítheti.