A halak, mint betegségforrás
Napjainkban egyre több utazó választja célpontul az egzotikus trópusi, szubtrópusi országokat, ahol sok más veszély mellett még ehetetlen, veszélyes halakkal is találkozhatnak. A tengerparti területeken mindenütt a világon a tenger gyümölcseiből összeállított ételkompozíciók a legnépszerűbbek. Sajnos a gyanútlan utazóra éppen ezekben a “gyümölcsöstálakban” rejtőzik az egyik élelmi veszélyforrás, mérgező halak formájában.
A halak okozta ételmérgezések fajtái
A halak okozta ételmérgezésnek három fő formáját különíthetjük el.
Scombroid típusú mérgezések
Azokon a melegvizű, trópusi területeken fordul elő, ahol az utazó úgy eszik meg bizonyos fajta halakat, hogy a kifogás és a feldolgozás, elfogyasztás közötti időben nem hűtik azokat kellőképpen.
Ciguatera mérgezések
Trópusi, szubtrópusi vizekre jellemző, ahol a zátonyok környékén kifogott halakban olyan toxin (méreganyag található), melyet a halak az algákból szednek össze, dúsítanak fel szervezetükben.
Tetrodotoxin vagy fugu mérgezések
Ezek a legveszélyesebb mérgezési formák, melyek a nem kellőképpen feldolgozott, pástétom vagy felfújt formájában tálalt halakból kerülnek az emberi szervezetbe. A tetrodotoxin csak bizonyos halakban lelhető fel, de az egyik legveszélyesebb, halálos, természetes eredetű méreganyag.
Biotoxinok halakban, kagylókban
Néhány hal és kagyló különféle biotoxinokat, méreganyagokat tartalmaz, még abban az esetben is, ha a nyersanyagot alaposan átfőzik. Az utazókat érintő, biotoxinokkal kapcsolatos leggyakoribb mérgezés a ciguatera halakhoz fűződik. A barracuda a legmérgezőbb hal, és a legjobb, ha messziről elkerülik. A red snapper, grouper, amberjack, sea bass és még sok más, kevésbé ismert trópusi halfajta meghatározhatatlan időszakokban tartalmaz méreganyagot. A ciguatera halak toxinjaival történő mérgezés a leggyakrabban Nyugat India, a Csendes óceán és az Indiai óceán szubtrópusi, trópusi szigeteinek környékén fordul elő. Ezeken a területeken honos leginkább a ciguatera faj, és itt fordulhat elő, hogy ezt a halat feldolgozzák, elfogyasztják.
Halak, kagylók okozta ételmérgezések kockázata
Jó tudni, hogy a mérgező halak gyakran kinézetre, ízre és szagra normálisnak tűnnek, és a főzés nem pusztítja el a méreganyagaikat. Mindazonáltal megnyugtató hír, hogy a halakkal, halételekkel okozott mérgezések száma, kockázata igen alacsony. Becslések szerint, a Karib tenger környékén, ahol a ciguatera fajok honosak, a mérgezések előfordulása 3:1000. Ezzel a mérgezés esélye gyakorlatilag megfelel a Hepatitis A fertőzés kockázatának. Teljesen normális dolog, hogy valaki külföldi, különösen egzotikus területen a helyi halételeket végigkóstolja, de kis elővigyázatossággal elkerülhető, hogy ezzel a szükségesnél nagyobb kockázatot vállaljon. Ha minden (higiéniás) óvintézkedést betartott, és mégis valamilyen megbetegedés nyomait észleli, még mindig nincs minden veszve! Ha felismeri esetleg a mérgezés tüneteit, és azonnal orvosi segítséget kér, akkor még helyben, megfelelő diagnózis birtokában a haladéktalanul megkezdett kezelés eredményeképp megmenekülhet a legrosszabbtól.