Az egészséges táplálkozás
Az egészséges táplálkozás lényegét sokan, sokféleképpen próbálták már meg összefoglalni, hol rosszul, hol jól. Mindenki szeretne egészségesen élni és táplálkozni, azonban konkrét tanácsok nélkül ez bizony nehezen sikerülhet, hiszen nem lehet mindenki képzett egészségügyi szakember. Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással ellentétes - tanácsot, szabályt találhatunk és ember legyen a talpán, aki ezek között igazán ki tud igazodni.
Alapvetően 12 pontban összelehet foglalni az egészséges táplálkozást:
1. Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is, kipróbálás után mondjunk csak véleményt, ne legyenek előítéleteink
2. Együnk kevésbé zsíros ételeket: a főzéshez, sütéshez inkább margarint vagy olajat használjunk. Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülőfoglalkozásúak számára.
3. Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni.
4. Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk.
5. Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet vagy tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.
6. Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.
7. Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a burgonyát és a párolt zöldségféléket válasszuk a rizs, esetleg a tészta helyett.
8. Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget.
9. A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket.
10. A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek!
11. A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a dohányzás teljes mellőzése, a rendszeres testmozgás.
12. A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag-felhasználását. Egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk.
Egészséges táplálékot egészséges környezetből
Az egészség kulcsa az egészséges táplálék. A biotermékek, -élelmiszerek soha olyan nagy közkedveltségnek nem örvendtek, mint napjainkban. Európában már bioszupermarketek is vannak, tervbe vették a tojásfarmok fokozatos eltörlését is. A jövőben a nyulak és a pulykák sorsa is jobbra fordul, hiszen mennyiség helyett a minőségre kell helyezni a hangsúlyt. Az állatvédelem ugyanis az emberek érdekét is szolgálja. Ha a haszonállatok szenvednek, az a húsukat vagy a tojásaikat elfogyasztó ember szervezetének sem válik hasznára. Egyes uniós országokban a biológiai módszerekkel megművelt földek mennyisége elenyésző. Van, ahol a folyókba jutott gyomirtók hatására a halak túlnyomó többsége nőnemű. A gyomirtók egy része ugyanis az állati és az emberi szervezetre ösztrogénként hat. Az USA-ban egyre több olyan békát találnak a biológusok, amelyeknek bár két péniszük van, de terméketlenek. Ezek az elváltozások szintén a növénytermesztésben alkalmazott vegyszerekre vezethetők vissza. Minden szakember, aki behatóan foglalkozott a táplálkozástudománnyal, arra a következtetésre jut, hogy az ideális növényi táplálék biológiai termelésből származik. A nagyipari módszereket alkalmazó gazdaságokban a növényeket rendszeresen permetezik gyomirtókkal, gombaölő vegyszerekkel és rovarirtókkal. A növények növekedését műtrágyákkal mesterségesen fokozzák, gyorsítják. Egyre általánosabb a panasz, miszerint az így megművelt földek ásványianyag-készlete egyre fogy, aminek következtében az élelmiszereinkben nincs meg az egészséges élethez szükséges anyagok mennyisége. Az utóbbi 50 év során a gyümölcsök és zöldségek ásványianyag-tartalma átlagosan 60%-kal csökkent, ami a vitamintartalmat illeti, ott sem rózsásabb a helyzet. Az orvosok azt tanácsolják mindenkinek, hogy együnk kevesebb zsírt és több gyümölcsöt és zöldséget. Mi haszna mindennek, ha azok a növények, amelyek korábban képesek voltak megvédeni bennünket a ráktól és az érelmeszesedés következményeitől, mára megváltoztak? A genetikusok és a nemesítők olyan növényeket fejlesztettek ki, amelyek szépek és bizonyos kórokozóknak ellenállnak, ráadásul meglepően sokáig tárolhatók. De a növények legfontosabb, legértékesebb tulajdonságait figyelmen kívül hagyták az ásványi anyagokat és a nyomelemeket. A savas esők hatására a termőtalaj kémhatása is savassá válik. Európa egyes vidékein a talaj pH-értéke 3,5, ami megegyezik az ecet savtartalmával! A savasodás hatására a növények gyökerei nem képesek felszívni a kalciumot és a magnéziumot. Ugyanakkor a mérgező nehézfémek, mint a kadmium, a higany, valamint az alumínium felszabadulnak és bejutnak a növényi szervezetbe, tehát a táplálékláncba. Egyes kutatások szerint az ökológiai módszerekkel termesztett élelmiszerek szárazanyag-tartalma átlagosan 23%-kal magasabb, 18%-kal több káliumot, 13%-kal több foszfort és 75%-kal több vasat és magnéziumot tartalmaznak, mint a nagyüzemi módszerekkel termelt zöldségfélék. A konvencionális módszerekkel termesztett sárgarépa magnéziumtartalma a 40-es évek adataival összehasonlítva 75%-kal, a dinnyéknél ugyanez a nyomelem ugyanezen időszakban 54%-kal csökkent. A bioalmák rost- és foszfortartalma jóval magasabb, ezért keményebbek, ropogósabbak és zamatosabbak, méghozzá négyhavi tárolás után is. Léteznek olyan vetőmagok, amelyek nem viselik el a természetes termőtalajt, ugyanúgy, ahogy léteznek olyan emberek is, akik eleinte nem viselik el az egészséges, nyers táplálékokat. Ennek ellenére igaz, hogy egyetlen egészséges alma sokkal értékesebb, mint sok mérgezett. Éppen ezért igyekezzünk minél több, biológiai módon termesztett zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.
Táplálkozási rendellenességek
Sok ember szenved táplálkozási zavarban a földön. A legtöbben, akik megbetegszenek fiatal lányok és fiatal nők - ők teszik ki az összes beteg 90 százalékát. A fiatal lányok és nők kb. 1%-a szenved anorexiában (evésiszonyban) és kb. 1-3%-uk bulimia nervosában kényszeres falásban. Táplálkozási zavarok előfordulnak más korosztályú nőknél és férfiaknál is, de sokkal ritkábban. A táplálkozási zavarok következményei gyakran nagyon súlyosak és különböző testi betegségekhez vezethetnek. Néha a betegek maguktól keresnek segítséget, de előfordul, hogy nem tekintik magukat betegnek, vagy szégyellik az állapotukat. Egyes szakemberek szerint egyedi megközelítésből kell vizsgálni a táplálkozással kapcsolatos betegségtüneteket. A család, az apa és az anya családi viszonyai és a családban felnövő gyermek viszonya nagyon sok dolgot elárulnak arról, ki milyen betegséggel betegíti meg saját magát. Az ember - bár ezt sokszor elfelejtjük - alapvetően egy biológiai lény, akinek viselkedéstárháza az evolúció során kristályosodott ki. A mentális megbetegedések evolúciós szempontból értékelhetők, mint speciális helyzetekben aktiválódó túlélési stratégiák. Amiért ma ezeket betegségeknek tekintjük, annak oka az, hogy a társadalmi evolúció sok tekintetben túlnőtt a biológiai evolúción, s ami évmilliókkal ezelőtt adaptív túlélési stratégia volt, az a modern viszonyok közt viselkedészavarnak minősül. Bulimia – kényszeres falás, az átlagost meghaladó evési rohamokkal járó kényszer, mely a nagy falás után elég visszataszító hányással párosul. Általában minden szenvedélybetegség, de különösen a bulimia akkor gyógyítható, ha a beteg megtanulja, hogyan kell anyja jelenlétében az apját is elfogadnia. Evésiszony (anorexia nervosa), a pszichoterápiában gyakran a kritikus anya-lánya viszonyt okolják ezért a problémáért, ám a valóságban az apa kilóg a családból, és ez okozza a tüneteket. Nem ritka az az eset sem, amikor az evésiszony bulimiává változik. Valójában a beteg ilyenkor apját nem képes elengedni, vagy nem képes elfogadni, hogy az anyjával marad, és inkább őt választja. Elhízás (obesitas), aki egyidejűleg meghalni, de élni is akar, az akár például tápanyagot is halmozhat fel magában, mégpedig merő elővigyázatosságból. Valamivel többet eszik, mint amennyire a szervezetének szüksége van, mert az evés azt jelenti: Maradok. Ám ha tudatosítja magában, hogy igenis maradhat, akkor újból normális mértékben lesz képes enni. Ez persze akkor sikeres, ha feloldódik az elhízott emberben az evés és a szeretet azonosítása. Aki fél attól, hogy mennie kell, máris többet kezd el enni.
Kapcsolódó információk: