Tananyag választó:
Mérgező növények
Eszköztár:
Agavé (Agave):

húsos levelű dísznövény, magas hajtásokon növő virágokkal. Minden része mérgező. Az agavé mérgezés tünetei: hányinger, hasmenés, hasi fájdalom, a só- és vízháztartás, valamint a sav-bázis egyensúly zavara a mérgezés tünetei. Az agavé mérgezés kezelése: tüneti kezelés alkalmazható.

Áloé (Aloe lucida):

Több változatban ismert, magas termetű, vastag levelű dísznövény. Mérgező része a levél. Az áloé mérgezés tünetei: hasi fájdalom, véres széklet, a gyomornyálkahártya vérzéses gyulladása, vesegyulladás. A halálos dózis: 10 gramm. Az áloé mérgezés kezelése: általános, tüneti kezelést igényel.

Aranyeső (Cytisus laburum):

Díszcserje aranysárga virágzattal. Apró, barna, babszerű, édes ízű magjai hosszúkás terméshüvelyben találhatóak. Virágjai és éretlen, zöld termése, illetve magjai erősen mérgezőek. Az aranyeső mérgezés tünetei: a gyomorba jutást követően félórán belül émelygés, izgatottság lép fel. A szájban, torokban és gyomortájékon fájdalom érzet, fejfájás, hosszan tartó véres hányás tapasztalható. A kitartó hányás rendszerint eltávolítja a méreganyag anyag részét. Súlyos esetben légzésbénulás is beállhat. Az aranyeső mérgezés kezelése: ha spontán hányás nem következik be, azonnali hánytatás és gyomormosás szükségeltetik.