Minőségi táplálkozás
A minőségi táplálkozás alapja azon tápanyagok ismerete, melyek meghatározott aránya, mennyisége elengedhetetlenek az egészséges fejlődéshez, jó közérzethez. Az energetikai számítások szempontjából mindegy, milyen tápanyaggal visszük be a szervezetbe a napi energiamennyiséget, de tapasztalták, hogy az egyoldalú táplálkozás súlyos betegségek forrása lehet. A minőségi táplálkozás során figyelembe veendők a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok és az ásványi anyagok.
A szénhidrátok szervezetünk legfőbb energiaforrásai, csaknem kizárólag a növényi élelmi anyagokban találhatók meg, kivéve a tejcukrot. A legtöbb szénhidrát emésztése során alapelemeire, szőlőcukorra (glükózra) bomlik (a gyümölcsökben, a tejben található cukrok bontásának végállomása nem ez). A szőlőcukor mennyisége adja a vércukor értékét. Az agy és a vörösvértestek működéséhez a szőlőcukor nélkülözhetetlen. Ennek megfelelően nagyon fontos a megfelelő mennyiség napi bevitele. A szőlőcukor bevitele - a fentiek figyelembevételével - nem jeleni azt, hogy kizárólag szőlőcukorral kellene táplálkoznunk. A kenyérfélék, burgonyaételek jócskán tartalmaznak szénhidrátot. Ugyancsak szénhidrát származék, ha emészthetetlen is, a növények rosttartalma, aminek a táplálkozásban kiemelt jelentősége van annak ellenére, hogy nem bomlik elemeire és nem szívódik fel a tápcsatornából. Az összetett szénhidrátokat finomítatlanul tartalmazó növényi élelmi anyagok (burgonya, búza, rozs, stb.) amellett, hogy a megfelelő energiamennyiséget bejuttatják a szervezetbe, jelentős vitamin-, ásványi anyag- és rostforrás. A cukrok amellett, hogy szénhidráttartalmuk nagyon magas, mégsem ajánlhatók a szervezet szénhidráttartalmának fedezésére. Ezek nagyon nagymértékben finomított szénhidrátok, más tápanyagot szinte nem is tartalmaznak. Ellenben jelentős szerepük van a fogszuvasodás létrejöttében! A szénhidrátforgalom legnagyobb részét növényi eredetű keményítőknek kell fedezniük. A szénhidrátforgalom alatt az energetikailag szükséges mennyiséget értsük, ugyanis a feleslegben bevitt szénhidrátok felelősek az elhízás, a vastag zsírpárnák létrejöttében. Aki figyeli a napi átlagos táplálkozását, az megfigyelheti, hogy az energiafelvételünk 45%-át szénhidrátokkal fedezzük, 44%-át zsírokkal, a többit fehérjékkel. Ez az arány nem egészséges. Ajánlott a következő: a szénhidrát 55-60%-ban fedezze az energiaigényünket zsírt minél kevesebbet használjunk, a fehérje felvétel 10% körüli legyen.
Kapcsolódó információk: