A gyomorrontás és a gyomorfájás
Gyakori állapot az, amit sokan gyomorfájásnak, mások gyomorrontásnak neveznek. Nem ugyanaz a kettő. A gyomorrontás minden ember életében előfordul. Már a csecsemőnek is vannak "erős" gyomorfájdalmai, amit legtöbbször a túlevés okoz, ha anyatejről van szó. Ha másról, akkor már magában az is lehet az ok, hogy mást eszik, nem anyatejet. Kisgyerekeknél a vegyes táplálkozás bevezetésekor gyakori a hasfájás. Gyermekkorban ezenkívül hasfájást okoz gyakorlatilag bármilyen, a légutakat vagy a bélrendszert érintő fertőzés is. A gyomor edződik az élet során: később már olyan mennyiségű és minőségű élelmiszer sem okoz panaszt, ami gyermekkorban igen erős hascsikarást okozott. Lényeges felhívni a figyelmet arra, hogy egy egészséges gyomor gyakorlatilag mindent meg tud emészteni. Az egyes ételek, élelmiszerek egymás utáni fogyasztását szokások, ízlés, még inkább táplálkozási irányzatok korlátozzák. Érdemes néha figyelemmel lenni ezekre a tanácsokra, bár mindet betartani szinte lehetetlen (gondoljunk csak a gyümölcs alapú tejes turmix italokra). Fiatalok és felnőttek igen erős gyomorrontását csak néhány különleges anyag képes előidézni. Ilyenek pl. bizonyos gyógyszerek, vírusfertőzések, a romlott élelmiszerekben rejlő mérgek.
A gyomorrontás okai
Gyomorrontást okozhat a gyermekek számára elérhető helyen és félreérthető üvegben, pohárban tárolt mosogatószer, tisztítószer. Ezeken kívül egy valami okoz gyomorrontáshoz hasonló nyálkahártya-gyulladást a gyomorban. A nagy mennyiségben fogyasztott alkoholnak van ilyen hatása. Valamennyi gyomorirritáló élelmianyag fogyasztása esetén megjelenik a hirtelen fellépő görcsös gyomorfájdalom, általános gyengeségérzés, émelygés, hányinger, hányás. A panaszok az egyszerűbb esetekben többnyire napok alatt megszűnnek, azonban ilyenkor minden esetben ajánlatos gyomorkímélő diéta tartása (kétszersült, főtt rizs, főtt burgonya, tea, keksz, stb.). Mindenképpen orvosnak kell látnia a beteget, ha gomba- esetleg ételmérgezésre gyanakodhatunk, ha lázas állapot alakul ki, ha a gyulladt gyomorból vérzés indul meg (ez vérhányással vagy szurokfekete, lazább székletettel jár), vagy ha rövid időn belül nem kezd el javulni. Igen rossz ízű, állagú, romlott hatást keltő ételek elfogyasztását követően nem ajánlott megvárni míg az a gyomor-bélrendszeren végighaladva mérgezi a szervezetet, és fájdalmas görcsöket, kellemetlen élményeket hátrahagyva távozik. Sokkal célszerűbb ilyenkor azt rögtön kihányni. A garatfal ingerlése ujjal vagy más eszközzel szinte mindenkinél hányáshoz vezet. Tökéletessé tehető az előbbi manőver, ha elég mélyen a WC-kagyló fölé hajolva, jó mélyeket szívunk az abból feltörő szagkeverékből. Ezt követően javasolt a gyomornyugtató teák (borsmenta, kamilla), teakeverékek fogyasztása, de hasznos a savkötő gyógyvizek kúraszerű ivása is. Kisebb gyomorrontások általában a fent említett diétával (vagy koplalással), néhány napi ágynyugalom mellett rendbe jönnek. A házipatikából legfeljebb egyszerű görcsoldót használjunk csak. Célszerűbb, ha azt is orvos adja injekcióban, hogy a felizgatott gyomornyálkahártyát kíméljük. Vonatkozik mindez az alkoholos italokkal történt alapos visszaélés miatti gyomorérzékenységre.
Ételmérgezés
Az ételmérgezés lényege, hogy az élelmiszerekbe került baktériumok oly mértékben szaporodtak el, hogy bomlástermékeikkel megbetegíthetik az embert. Főleg a húskonzervek, töltött húsok, tejes, tojásos készítmények a főtt tészták veszélyesek. A megelőzés legfontosabb feltétele a tisztaság, és az élelmiszer higiénés rendszabályok betartása.
Kapcsolódó információk: