Tananyag választó:
Fogalom gyűjtemény
Eszköztár:
Angyal

Angyal: Isten küldötte, üzenetének, parancsának közvetítője a keresztény művészetben. Általában glóriával, hosszú, fehér ruhában, szárnyakkal ábrázolták.

Apostolok

Apostolok: (görög: apósztolosz: küldött, hírnök) Jézus tizenkét tanítványa, akiket tanítványai sokaságából kiválasztott. Őket általában tógában, kezükben könyvtekerccsel, könyvvel ábrázolták.

Apszis

Apszis: az ókori római építészetben a templomok, fürdők, bazilikák félkör alaprajzú térbővítménye. A keresztény templomban a hajó lezárása a szentély, ahol az oltár található.

Archivolt

Archivolt: Oszlopok közét, bejárati nyílásokat (pl. templomkapukat) áthidaló ív. Tagozott és díszített. A középkori templomépítészetben főként a bejáratoknál jelenik meg, mint a bélletes kapuzatok bélleteinek íves lezárása. Leegyszerűsítve: olyan, mintha ívvé hajlított architráv lenne.

Árkád

Árkád: Oszlopok, vagy pillérek áthidalására szolgáló ív, vagy ívsor. Nagyobb teherbírásuk miatt nagyobb távolságok áthidalására szolgál, mint az egyenes gerendázat. Árkádívsor a keresztény templomépítészetben leggyakrabban a főhajó és mellékhajók elválasztására szolgál.