Tananyag választó:
Amaszisz-festő

Amaszisz-festő (Kr. e. 6. Sz. 2. Negyedében működött): Jelentős feketealakos vázafestő, aki egyaránt otthonosan mozgott a miniatürizáló és a monumentális ábrázolásmódban. Dekoratív pontosság és visszafogott érzelemábrázolás jellemzi. Főbb művei: Szüretelő szatírok, Dionüszosz és szatírokHarcos fogadása.

Andokidész

Andokidész-festő (Kr. e. 530-510 közt működött): Exékiasz tanítványa, az Andokidész nevű fazekas műhelyében dolgozó vázafestő, valószínűleg a vörösalakos technika feltalálója. Több „kétnyelvű”, azaz egyik oldalán fekete-, a másikon vörösalakos festéssel készült vázája is fennmaradt. Emellett új rajzmódokkal is szívesen kísérletezett. Egy Héraklészt ábrázoló külixe a Szépművészeti Múzeumban látható. Művei: Pihenő Héraklész, Ökröt hajtó Héraklész stb.

Anténór

Anténór (kb. Kr. e. 550-480): Késő-archaikus görög szobrász, leghíresebb műve a Harmodioszt és Arisztogeitónt ábrázoló Zsarnokölők. A szobrot Xerxész Athén feldúlásakor Perzsiába vitette – helyette készítette el két tanítványa a ma ismert változatot –, majd Nagy Sándor visszaadta (sajnos nem maradt fenn).

Arkhermosz

Arkhermosz (Kr. e. 6. sz. 3. Negyedében működött): Archaikus görög szobrász, az ún. khioszi iskola egyik legjelentősebbje. A legkorábbi ismert szárnyas Niké-szobor, aDéloszi Niké feltehetőleg az ő műve.