Tananyag választó:
Albumin, albuminpapír

Albumin: ezüstklorid fotópapír;lényegében olyan sópapír, amelyet a fényérzékenyítés előtt sós tojásfehérjével (albumin) vonnak be. Felülete ezért – szemben a sópapír matt felületével – fényes és sima.

Apokalipszis

Apokalipszis: (görög: apokalüpszisz: kinyilatkoztatás) Az Újszövetség utolsó könyve. János jelenéseinek könyve hatalmas látomásokban írja le a világvége eseményeit az Utolsó ítélettől Isten országának eljöveteléig.

Aranymetszés

Aranymetszés: (francia: section d’or) az antikvitásban kialakult, a tökéletesnek tartott, matematikailag pontosan kiszámított arányok egyik formája. Az aránypár úgy jön létre, hogy egy, két részre osztott szakasz nagyobbik része (b) úgy aránylik az egészhez (a), mint a kisebbik rész (c) a nagyobbikhoz. Tehát a:b=b:c (b+c=a). Az aranymetszést a reneszánsz művészetben gyakran alkalmazták komponálási módszerként, vagy festmények magassági és szélességi arányainak megállapításához. (Pl. Raffaello, Szent Cecília oltár, Bologna, képtár)

Avantgárd

Avantgárd: (francia - avant-garde: „élcsapat” szóból) a 20. század elején alakult nemzetközi, újító szellemiségű művészeti mozgalmak gyűjtőneve. Az avantgard elnevezés tágabb értelemben az intézményesség ellen fellépő, lázadó hajlamú, bátor művészeti magatartás meghatározása is. Lásd. még transzavantgárd.