Tananyag választó:
Programzene - Szerzők, zeneszerzők gyűjteménye
Eszköztár:
BAKFARK Bálint

Az erdélyi BAKFARK Bálint volt az első Európát járó magyar zeneszerző, előadóművész, aki virtuóz lantjátékával ámulatba ejtette hallgatóit, és műveivel egyben életjelt is adott a török uralom alatt sínylődő Magyarországról. Lantfantáziáit ma is szívesen hallgatjuk.

BAKFARK korának igen elismert, világjáró zeneszerzője és lantművésze volt. Gyermekkorát Szapolyai János erdélyi udvarában, valamint Budán töltötte. Európa több jelentős országában is megfordult, 1549–66-ig Lengyelországban élt, majd Bécsbe költözött. 1568-ban János Zsigmond erdélyi birtokot adományozott neki. 69 évesen családjával Padovába utazott, s ott a pestisjárvány áldozata lett.

A reneszánsz kóruspolifóniát átültette hangszerére, a lantra. Csodálatos zeneszerzői képessége révén a nagyívű dallamok még ezen a pengetős hangszeren is jól érvényesültek. Egyedülálló művészetét a költők is – köztük magyarok és külföldiek – megénekelték. Ő volt az új Orfeusz. Szállóigévé vált KOCHANOWSKI (kohanovszki) lengyel költő róla szóló versének egyik sora: „Bakfark után nyúlnak a lanthoz”, azaz olyanra vállalkoznak, amihez nincs is tehetségük.