Tananyag választó:
Takarmányismeret
  • 10 foglalkozás
Legeltetés,a legelő típusai, a legelők hasznosítása, a gyep tulajdonságai. Szántóföldön termesztett zöldtakarmányok: fűféle-, pillangósvirágú, keverék zöldtakarmányok, leveles és egyéb zöldtakarmányok.
Gyökér-, gumós és kabakos takarmányok jellemzői, felhasználása.
Szilázsok, szenázsok.
Fűfélék, pillangósok, keverék zöldtakarmányok szénái, szénalisztek, forró levegővel száríttott zöldlisztek.
Szalmafélék: fűfélék, hüvelyesek szalmái; pelyva törekfélék és egyéb növényi maradványok.
Gabona, hüvelyes, olajos és egyéb magvak.
Malomipari (magtisztítási, őrlési és hántolási melléktermékek), növényolajipari, cukor-, konzerv-, sör-, szesz- és keményítőgyári melléktermékek.
Állati eredetű takarmányok: tejfeldolgozási, húsipari és halfeldolgozási melléktermékek.
Hozamfokozók (pre-, pro- és szimbiotikumok, enzimek, szerves savak), ízesítő anyagok, fehérje- és zsírpótló készítmények, ásványi anyag- és vitaminkiegészítők, egyéb adalékok.
Az ipari abrakkeverékek és a teljes takarmánykeverék (TMR) jellemzői, technológiája és összeállításának szempontjai.