A zöldségnövények és a zöldségtermesztés fogalma
A zöldségfélék csoportjába tartozó növények botanikai értelemben egymástól eltérőek. Közös vonásuk, hogy mindegyikük lágyszárú, de egyébként a testfelépítésükben, környezeti igényeikben, életmódjukban, rendszertani besorolásukban és származásukat tekintve nagy változatosságot mutatnak. Felhasználásuk is sokrétű.
Közös bennük, hogy intenzív művelést kívánó kultúrák. Nyersen vagy feldolgozva fogyasztjuk őket és az egészséges táplálkozás fő alkotói.
Minthogy ennyire tág a zöldségnövények fogalmi meghatározása, sok termesztett növényünknél nehéz eldönteni, hogy e csoportba sorolható-e. Nem túl éles a határ a fűszernövények és a zöldségek között (pl.: hagymák, fűszerpaprika, stb.), a szántóföldi növények és a zöldségfélék között (pl.: bab, borsó, burgonya, kukorica, stb.), és néhány gyümölcs-zöldség besorolásánál (pl.: szamóca, stb.). A csoportosítás még országonként is eltérhet.
A fentiekből következően a zöldségtermesztés fogalma egyszerűen meghatározható:
- az a termelési tevékenység, ami a zöldségnövények körébe tartozó növények megtermelésével foglalkozik, a zöldségtermesztés.