- Kertészeti alapismeretek
- Zöldség-termesztés
- A zöldségfélék termesztési módjai
- 2 téma
Biotermesztés
Biotermesztésnek nevezzük azt a termesztési módot, amikor a termesztés során törekszünk a talaj és a termőhely környezetének természetes állapotát fenntartani: természetes készítményeket alkalmazva a tápanyagutánpótlásban és az agrotechnikai és fitotechnikai munkák okszerű alkalmazásával a növényvédelemben a vegyszerhasználatot minimalizálni.
Tarló ápolás
A betakarítást követő tarlóhántás után kb. 4-5 héttel, ha a terület elgyomosodik és a felső talajréteg kiszárad, 10-12 cm mélységű tárcsázást végzünk.
Kettős termesztés
A kettős termesztés az, amikor a terület kihasználtsági fokát úgy szeretnénk növelni, hogy egy tenyészidőn belül a területen több haszonnövényt is termesztünk. Ez történhet egymás után (előnövény, főnövény) vagy egyszerre (köztes termesztés).
Zöldséges vetésforgó
Olyan vetésforgó, amelyben csak zöldségnövények vannak.
Árasztó öntözés
Azt az öntözési módot, amikor a terület elárasztásával juttatjuk a talajba a megfelelő mennyiségű csapadékot, árasztó öntözésnek nevezzük. Hátrányai miatt ritkán alkalmazzák.
Vetésforgón kívül termesztett zöldségnövények
Azokat a termesztett növényeket, amelyeket nem illesztettünk be a vetésforgóba, a vetésforgón kívül termesztett zöldségnövényeknek nevezzük.
Gyom
Egy adott területen a termesztett növény között előforduló egyéb növények.
Párásítás
A levegő relatív páratartalmának a növelése finom permetként kijuttatott vízzel.
Öntözési norma
Egy öntözés alatt kijuttatott víz mennyisége.
Kiültetés
A szaporítóanyag (palánta, burgonyagumó, stb.) végleges helyre történő kipalántálása.
Feltöltő öntözés
A talajban az őszi-téli csapadék pótlására szolgáló nagyadagú öntözővíz kijuttatását feltöltő öntözésnek nevezzük.
Öntözött vetésforgó
Olyan vetésforgó, amelyben vízigényes, öntözést igénylő növények is vannak.
Területhasznosítás
Egy adott termőhelyen egy tenyészidőszak alatt megtermesztett növények összessége jelenti annak a területnek a hasznosítását.
Élelmiszer-biztonság
Az élelmiszerbiztonság az élelmiszerek és élelmiszer-alapanyagok egészségre káros anyagoktól való mentességét jelenti.
Tarlóhántás
A zöldségnövények betakarítását követően a legrövidebb időn belül a talaj 8-10 cm mélységű forgatása, aminek elsődleges célja a növényi maradványok leforgatása és a talajnedvesség megőrzése.
Elővetemény
Az elővetemény lehet a területen az előző tenyészidőszakban termesztett növény, illetve egy tenyészidőn belül a fő kultúra előtt termesztett növény.
Fagyvédelmi öntözés
Kisebb fagyok idején a finom porlasztású öntözővíz kipermetezésével és annak hőleadása révén a termesztett növényt megvédjük a megfagyástól.
Öntözési idénynorma
Egy tenyészidőszak alatt kijuttatott víz mennyisége.
Beiszapoló öntözés
A palánták kiültetését követően a tövek egyedi beöntözését nevezzük beiszapoló öntözésnek. Célja a talajrészeknek a gyökérhez mosása.
Talajátmosó öntözés
A talaj felső részének nagyadagú vízzel (50-60mm) történő öntözése, annak érdekében, hogy onnan, ahol a gyökértömeg elhelyezkedik és növekszik, a felhalmozódott káros anyagokat (pl.: magas sókoncentráció) kimossuk. Drága és nagy szakértelmet kívánó művelet.
Alaptalajművelés
Az alap-talajművelésnek nevezzük együttesen azokat a talajművelési eljárásokat, amelyeknek a célja hogy a területet előkészítsük a növény termesztésére. Feladata a gyommentes, jó vízgazdálkodású és a gyökérzóna mélységéig laza szerkezetű talaj kialakítása.
Talaj porhanyítás
A talaj felső rétegének (2-8 cm) a forgatás nélküli lazítása és a porhanyós szerkezet kialakítása. Művelő eszköze többnyire a kultivátor.
Mulcsozás
A talaj takarása szerves anyaggal (tőzeg, kéreg, levágott fű, szalma, stb.)
Frissítő öntözés
A növények hőmérsékletének csökkentése érdekében végzett öntözést nevezzük frissítő öntözésnek.
Barázdás öntözés
Azt az öntözési módot, amikor az ágyások között kialakított barázdákba folyik az öntözővíz, barázdás öntözésnek nevezzük.
Szántás
A talaj 15-32 cm mélységben történő forgatása és lazítása. Megkülönböztetünk középmély és mélyszántást. Művelő eszköze az eke és a tárcsa.
Hatóanyag
A termesztés során alkalmazott (növényvédő és tápanyagutánpótló) vegyszereknek azon része, amelyek a kívánt hatást kifejteni képesek.
Gazdasági érettség
A termésnek azaz érettségi állapota, amikor fogyasztásra alkalmas, de még nem érte el a teljes érés állapotát.
Kelesztő öntözés
A magvetést követően kijuttatott kis adagú (kb. 5 mm) víz, ami a magvak csírázását segíti.
Integrált növényvédelem
Előre jelzésen alapuló, megelőző védekezést megvalósító és kímélő szereket alkalmazó növényvédelmi technológia, amit a megfelelő agrotechnikai és fitotechnikai munkákkal hangolunk össze.
Nagy tápanyagigényű zöldségfajok
A talajból sok tápanyagot kivonó növényeket nagy tápanyagigényűeknek nevezzük. Mindig a szerves trágyázott területen termesszük őket.
Vetőágy
A magvetésre előkészített, a vetés mélységéig aprómorzsás szerkezetű talajt vetőágynak nevezzük.
Vetésforgó
Egy adott területen az egymást követő tenyészidőben megtermesztett zöldségnövények sorrendjét vetésforgónak nevezzük.
Integrált növénytermesztés
Az integrált növénytermesztésről akkor beszélünk, amikor az egyes technológiai elemek összehangolt, a környezetet óvó és az élelmiszer vagy élelmiszer-alapanyag biztonságát maximálisan szolgáló megvalósítása történik.
Másodnövény
Egy tenyészidőszakon belül ugyanazon a területen egymás után megnevelt és betakarított növények közül a kisebb gazdasági értéket adót, másod növénynek nevezzük.
Főnövény
A területen a legnagyobb értéktermeléssel bíró termesztett növényt főnövénynek nevezzük.
Esőztető öntözés
Az öntözővíz esőszerű kijuttatását esőztető öntözésnek nevezzük.
Biológiai érettség
A termés teljes beérést biológiai érettségnek nevezzük. Ekkor a termésben található magvak továbbszaporításra érett állapotban vannak.
Utónövény
Egy tenyészidőszakon belül ugyanazon a területen egymás után megnevelt és betakarított növények közül az, amelyik kisebb gazdasági értéket ad és a főnövény után következik.
21. századi közoktatás - fejlesztés, koordináció (TÁMOP-3.1.1-08/1-2008-0002)