Tananyag választó:
A zöldségnövények szaporítása
A zöldségtermesztésben alkalmazott szaporítási módok
A zöldségtermesztésben alkalmazott szaporítási módok
A zöldségtermesztésben az ivaros szaporítást elterjedtebben alkalmazzák, mint az ivartalan szaporítást. Ennek az az oka, hogy a zöldségnövények többsége az ivartalan szaporításra teljesen alkalmatlan, vetőmagról pedig könnyen, gyorsan, nagyszámú növényegyed állítható elő.
Az ivaros szaporítás tehát azt jelenti, hogy a növényt a generatív úton létrejövő szervével, azaz a maggal szaporítjuk. Ezzel szemben ivartalan szaporításra különféle növényi részeket használunk fel. A zöldségtermesztésben a legnagyobb jelentősége e szaporítási módnak a burgonyatermesztésben van.
A vírusmentes szaporítóanyag előállításban van szerepe a mikroszaporításnak. Az eljárás drága, az előállított szaporítóanyag nagy költséget jelent, ezért nem nagyon terjedt el.