A termőhely megválasztása
A termőhely megválasztása az ültetvénylétesítés hosszútávra szóló, fontos lépése. A megfelelő termőhely a termelés sikerét, hatékonyságát és gazdaságosságát befolyásoló tényező
A termőhely alkalmasságát csak akkor tudjuk megállapítani, ha együttesen vizsgáljuk azt a fajta vagy fajták, az alany és művelésmód kiválasztásának kérdésével. Ezek összefüggését és egymásra hatását vizsgálva lehet az optimális megoldást megtalálni.
A termőhely vizsgálatánál figyelembe vesszük annak éghajlati és talaj adottságait, földrajzi elhelyezkedését.
Az éghajlati adottságokat befolyásolja a terület földrajzi fekvése. A mérsékelt övi területeken ismertek a hőmérsékleti, csapadék és fényviszonyok. Ezt módosíthatják olyan tényezők, mint a tengerszint feletti magasság, a domborzati viszonyok (pl.: déli lejtés, mély fekvésű terület), nagyobb erdő vagy vízfelület közelsége. A gyümölcsös telepítésére kiválóak a déli fekvésű, területek, amelyek védettek a széltől (erdők szerepe), és az erőteljes hőingadozástól (nagyobb vízfelületek hatása).
A talaj tekintetében a mély termőrétegű, jó tápanyag-gazdálkodású területeken jobb kondícióban lévő, nagy termőképességgel rendelkező, betegségeknek ellenállóbb ültetvény létesíthető. A talaj kémhatásával, mésztartalmával és a talajvízszinttel kapcsolatban meg kell vizsgálni az alanyfajták igényét.
Azt a területet, ahol meghatározott növények termesztése történik, termőhelynek nevezzük.