A gép, berendezés fogalma, követelmények
A gépek, berendezések a vendéglátó tevékenységhez szükséges, viszonylag állandó helyen elhelyezett használati tárgyak, bútorok.
A vendéglátó üzletekben szükséges gépek és berendezések általában a tevékenységekhez kapcsolódóan határozhatók meg.
Követelmények a gépekkel, berendezésekkel kapcsolatban
A vendéglátó üzletek gépeivel, berendezési tárgyaival szemben támasztott fontosabb követelmények:
a) érvényesüljön a célszerűség, a könnyű kezelhetőség, alkalmasság a tevékenység ellátására,
b) az üzlet típusához, stílusához és jellegéhez alkalmazkodjanak,
c) tartósak legyenek, az átlagosnál erősebb igénybevételnek feleljenek meg,
d) anyaguk megfelelő kiválasztásával könnyen tisztíthatók legyenek,
e) takarékosan használják fel az energiát,
f) feleljenek meg az alkalmazott technológiának,
g) viszonylag kis helyet foglaljanak el,
h) későbbi beszerzéssel kiegészíthetők, egymáshoz kapcsolhatók legyenek,
i) üzembiztosak legyenek, utánpótlásuk és alkatrészellátásuk is biztosítva legyen,
j) az anyagi erőforrások nagyságának feleljenek meg,
k) biztosítható legyen az egyöntetűség.