Vendégfogadás
A vendéglátás tevékenysége.
Főzőasszony
Faluhelyen ételek nagy mennyiségben történő elkészítésére szakosodott asszony.
Vendéglátás
A vendégekről történő gondoskodás.
Vendégjog
Ősi szokásjog, amely szerint a vendégnek jár a védelem, szállás és ellátás.
Vendégszeretet
A vendégek szívélyes fogadása, ellátása.
Hospitium
Vendégbarátságot, vendéglátást, szállást jelentő latin eredetű kifejezés.
Vendégbarátság
Ókori baráti, szövetségi viszony, amely a házigazda és vendége közötti szóbeli vagy írásbeli megállapodással jött létre.
Postakocsi
A középkorban a postai küldemények továbbítását végző lovas kocsi, amely utasokat is szállított.
Ispotály
Eredetileg vándorok szálláshelyét jelölő kifejezés, később a kórházak elnevezése.
Monostor
A középkor kolostortípusa, amely gyakran adott szállást és ellátást az arra rászorulóknak.
Házigazda
A vendéglátáskor a vendéget fogadó személy és ellátó személy.
Étekmester
A híres szakácsok régies elnevezése.
Borkirály
Az ókori görögöknél a vendégek szórakoztatását, itallal való kínálását végző személy.
Nemzetgazdaság
Az ország gazdasági egységeinek és gazdasági tevékenységeinek összessége.
Ágazat
A gazdasági tevékenységek harmadik nagyobb egysége. Jelölése két számjellel történik.
Gazdálkodás
A szükségletek kielégítésének folyamata, amely az erőforrások célszerű felhasználására irányul.
Gazdasági egység
Önálló gazdasági tevékenységet folytató szervezet.
Elosztás
A megtermelt javak szétosztása a gazdasági tevékenység szereplői között.
Fő tevékenység
A vállalkozás legnagyobb bevételt hozó tevékenysége.
Kiegészítő tevékenység
A vállalkozásnál nem a legnagyobb bevételt hozó tevékenység.
TEÁOR
A Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási rendszerének rövidítése.
Forgalom
A termékeknek a termelőtől a fogyasztóig történő eljuttatása.
Fogyasztás
A termékek felhasználása a szükségletek kielégítésére.
Gazdasági ág
A gazdasági tevékenységek legnagyobb egysége. Jelölése A-Q-ig nagybetűvel történik.
Termelés (közgazdasági)
A természet tárgyainak átalakítása emberi szükségletek kielégítésére alkalmas termékké.
Gazdasági alág
A gazdasági tevékenységek második legnagyobb egysége. Jelölése két nagybetűvel történik.
Szakágazat
A gazdasági tevékenységek legkisebb egysége. Jelölése négy számjellel történik.
Alágazat
A gazdasági tevékenységek második legkisebb egysége. Jelölése három számjellel történik.
Rántás
Az ételek sűrítésére használt zsiradékban pirított liszt.
Államosítás
A magántulajdonban lévő vagyon állami tulajdonba vétele.
Privatizáció
Az állami tulajdon magánkézbe adása.
Mézes Mackó
Vendéglátó üzlethálózat elnevezése hazánkban az 1950-es 60-as években.
Pörköltalap
A magyar konyha egyik alapja: zsiradékban hevített vöröshagyma és pirospaprika keveréke.
Millenium
Nevezetes esemény ezredik évfordulója.
Pörkölés
Az élelmiszerek szárazon hevítése állandó keverés mellett.
Habarás
Az ételek sűrítésére használt tejfellel vagy tejszínnel elkevert liszt.
Eszpresszókávé
Eszpresszógéppel készített feketekávé.
Gebin
A vendéglátó üzletek szabadkasszás üzemeltetési formája a rendszerváltás előtt.
Dekonjunktúra
A gazdasági helyzet kedvezőtlen változása, gazdasági válság.
Konjunktúra
A gazdasági helyzet kedvező változása.
Infrastruktúra
A nemzeti vagyon azon részei, amelyek a gazdasági tevékenység végzésének hátterét biztosítják.
Infláció
Az árszínvonal tartós emelkedése, a pénz vásárlóerejének csökkenése.
Defláció
A pénz vásárlóerejének megőrzése érdekében a forgalomban lévő pénz mennyiségének csökkentése.
Clipper
Az Egyesült Államokban a business class neve a repülőgépeken.
Sky club
Repülőgépjáratokon külön osztály.
Fapados járat
Nagyon olcsó, de minimális szolgáltatást nyújtó repülőgépjárat.
Catering
Angol eredetű kifejezés, jelentése vendéglátás. Közétkeztetési feladat végzése, fedélzeti utasellátás.
Business class
A repülőgépeken a magasabb, üzleti osztály.
Kóser
A zsidó vallási étkezési előírásainak megfelelő nyersanyag.
Souper
Színház utáni, éjjeli vacsora.
Breakfast
Angol kifejezés, jelentése reggeli.
Lunch
Angol kifejezés, jelentése ebéd.
Diner
Délután fogyasztott főétkezés.
Souper
Színház utáni, éjjeli vacsora.
Bionyersanyag
Olyan nyersanyag, amelynek előállításához semmiféle vegyi anyagot nem használtak.
Vegetáriánus
Csupán növényi eredetű élelmiszereket fogyasztó.
Brunch
Az angol breakfast (reggei) és lunch (ebéd szavak) összevonásával keletkezett, a két étkezés jellegzetességeit vegyítő étkezés, rendezvény.
21. századi közoktatás - fejlesztés, koordináció (TÁMOP-3.1.1-08/1-2008-0002)