A Food & Beverage terület
A szállodák második alapfunkciójába tartozik a vendégek ellátását biztosító éttermi (Food & Beverage) terület. Ennek tárgyi feltételeit és helyiségeit már korábban áttekintettük, így most a személyi feltételeket említjük. A munkakörök és feladatok ismertetésénél építünk arra, hogy a Vendéglátó ismeret tárgyban ezeket részletesen megtanulták, ezért inkább a szállodák esetében megjelenő különbségeket hangsúlyozzuk. A termelés, értékesítés, szolgáltatásnyújtás és a háttér területek közül pedig a vendéggel érintkező munkakörök kapnak nagyobb hangsúlyt.
Az ellátó területhez szokták sorolni általában a következő munkaköröket:
· Vezetők: éttermi igazgató, bankett igazgató, üzletvezető, konyhafőnök és helyetteseik
· Értékesítés-szolgáltatás: teremfőnök, felszolgáló, reggeliztető, szobaszerviz alkalmazott, hostess, mixer, sommelier, italmérő, zenész, táncos, DJ, személyzeti büfés
· Termelés és háttér tevékenységek: szakács, cukrász, pék, konyhamészáros, előkészítő, kézilány, éttermi gondnok (gazdasszony, steward), raktáros, fekete és fehér mosogató, moslékos, takarító, beszerző, áruforgalmi adminisztrátor, terem berendező.
A szállodák ellátásért, vendéglátásért felelős részleg, mely magába foglalja a különböző vendéglátó egységeket, a rendezvény területeket és a termelő hátteret.
Az éttermi igazgató feladatai
A szálloda ellátási tevékenységét az általános igazgató közvetlen irányításával az Éttermi igazgató (Food & Beverages Manager) felügyeli, szervezi, ellenőrzi. Minden felsorolt munkakörre kiterjed a hatásköre.
Vezetőként felelős a vendéglátó részleg árbevételi-, költség- és eredményterveinek kialakításáért és teljesítéséért. Szervezi és működteti az áruforgalmi és háttér folyamatokat. Kialakítja és aktualizálja a vendéglátó egységek kínálatát, szolgáltatásait. Igyekszik - a kapacitások minél hatékonyabb kihasználása érdekében - házon kívüli rendezvényeket, kiszállítási lehetőségeket és csoportokat szerezni a vendéglátó területre. Rugalmasan alakítja az árakat, kidolgozza az engedménypolitikát. Felügyeli a menük összeállítását és kalkulációját.
A rendezvény igazgató feladatai
Esetenként a Rendezvény igazgató (Banquet Manager) az Éttermi igazgató helyettesi feladatait is ellátja, egyébként pedig az ő felügyelete mellett végzi tevékenységét. Legfontosabb feladata a minél magasabb és nyereségesebb rendezvényforgalom színvonalas lebonyolítása és a résztvevők irányítása. Mivel a rendezvények lökésszerűen jelentkeznek, ezért nem vesznek fel nagy létszámú dolgozót, hanem szükség esetén kisegítőket hívnak be a lebonyolításhoz. A többlet alkalmi munkaerő (hostess, felszolgáló, terem berendező, technikus, szakács, konyhai kisegítő) és a jelentős eszközigény (asztalok, székek, evőeszközök, poharak, textíliák, technika, tálaló, hűtő és melegen tartó készülékek) biztosítása is a feladatok közé tartozik. Részt vesz az üzleti partnerek felkeresésében, a megrendelések előkészítésében, azaz menü és program kiajánlásokat állít össze és árajánlatokat küld. A felvett rendezvényekkel kapcsolatban érintett egyéb részlegekkel kapcsolatot tart és elkészíti a forgatókönyvet. A rendezvényeken jelenlétével fokozza a fegyelmet, a lebonyolításban részt vesz. Az utómunkálatokat elvégzi, utókalkulációt készít a rendezvény gazdasági eredményéről, a partnerek és a résztvevők elégedettségét méri, véleményüket elemzi, az esetleges panaszokat kivizsgálja és köszönő leveleket küld az érintetteknek.
A szállodai konferencia férőhelyek nagysága
Conference facilities at commercial accommodation establishments, 2003 | ||
Number of conference rooms | Total capacity of conference rooms (seats) | |
Hotels total | 1142 | 78758 |
5-star hotels | 130 | 9800 |
4-star hotels | 294 | 22214 |
3-star hotels | 518 | 34315 |
2-star hotels | 174 | 10584 |
1-star hotels | 26 | 1845 |
Spa hotels | 106 | 8500 |
Guesthouses | 204 | 9783 |
Tourist hostels | 27 | 2291 |
Youth hostels | 15 | 1315 |
Bungalows | 27 | 1964 |
Camp sites | 1 | 50 |
Total | 1416 | 94161 |