Tananyag választó:
A szálloda üzemeléséhez kapcsolódó jogszabályok
  • 7 foglalkozás
Minden kereskedelmi, szállodaipari, vendéglátó és idegenforgalmi vállalkozásnak kötelező Működési engedélyt kérni és Vásárlók könyvével rendelkezni.
A külföldi valuta váltására vonatkozó szabályok mindig szigorúak voltak és rendszeresen változtak. Az Európai (Monetáris) Unióhoz való csatlakozás következtében ismét változás várható. A szállodák fogadhatnak el és válthatnak is valutát, ezért a mindenkor
A Code of Conduct nem jogszabály, hanem az Európai Unió szálloda és éttermi szövetsége valamint utazási irodáinak szövetsége által közösen elfogadott szerződési feltételeket tartalmazó irányelv. Tartalmának ismerete hasznos a szállodák működése kapcsán.
A munkajogi szabályozás egységes minden vállalkozás esetén, tehát a következőkben tárgyalásra kerülő 1992. évi XXII. Törvény (a Munka Törvénykönyve) nem csak a szállodákra vonatkozik, hanem minden munkahelyre.
A szállodák szinte legnagyobb ellensége a tűz. Ennek elkerülésére nagy gondot fordítanak, fokozottan betartják az erre vonatkozó előírásokat, amelyek néhány részletét bemutatjuk.
Amikor a turistát vendégül látjuk azt ígérjük, hogy rá és ingóságaira is vigyázunk. Amennyiben mégis kár keletkezik, annak komoly következményei lehetnek. Ezeket tekintjük át.
A fenntarthatóság és a környezet védelem témakörében a szállodák is érintettek. Több területen is sokat tudnak tenni az erőforrások takarékos felhasználása és a káros kibocsátások mennyiségének csökkentése érdekében.