Tananyag választó:
Tápértéknövelő adalékok
A tápértéknövelő adalékanyagok szerepe az élelmiszeriparban
Azokhoz az élelmiszerekhez, amelyek egyes aminosavakat nem, vagy csak igen kis mennyiségben tartalmaznak, a feldolgozás-előkészítés során aminosavakat kevernek.
A tápértéknövelő adalékanyagok fogalma
Az élelmiszerek előállítása, végső minőségének kialakítása során tudatosan alkalmaznak ún. adalékanyagokat.
Az élelmiszerek tápértékét növelő eljárás. A hiányzó, vagy a feldolgozás során lebomló vitaminokat vitamin hozzáadásával pótolják. Pl. a margarinok hozzáadott A- és B-vitaminokat tartalmaznak.
A tápértéknövelő adalékanyagok szerepe az élelmiszeriparban
Növelik az élelmiszer tápértékét. Javítják az élvezeti értéket. Eltarthatóság- és minőségjavítók.