Tananyag választó:
Fogalomgyűjtemény a nyomatékszármaztató hajtások témaköréből
Eszköztár:
Alámetszés
Ha a forgácsolóél egyenes szakaszai belenyúlnak a fogaskerék alapkörén belülre, ahol nem lehetséges az evolvens fogazat, akkor a szerszám begördülésekor elkészített evolvens fogprofil alsó részét (a fogtőnél) kimunkálja a kigördülő szerszámél. Ezt az előállítási interferenciát nevezzük alámetszésnek.
Alapkörátmérő
A fogaskerekek fogprofilja körevolvens. A körevolvens fogprofilt úgy kapjuk meg, ha csúszásmentesen legördítünk egy egyenest egy körön. Ez a kör az alapkör. A kapcsolóvonal az alapkörökhöz húzott érintő. A fogaskerékhajtás áttétele az alapkörök arányától függ.
Alapprofilszög
A lefejtő szerszám normálsíkjában lévő a fogprofil függőlegessel bezárt szöge az alapprofilszög. Ennek értéke szabványosítva van, pontosan 20°.
Átmérőhányados
Mivel a csigának nincs fogszáma, csak bekezdése, be kellett vezetni egy új jellemzőt, amivel meg lehet határozni a többi jellemző méretet. A hengeres csiga átmérőit a bekezdés számától független tényező, az úgynevezett átmérőhányados határozható meg. Az alábbi összefüggéssel határozható meg:
.
Áttétel
Áttételnek nevezzük a kihajtótengely fordulatszámának és a behajtótengely fordulatszámának hányadosát fordulatszám-csökkentő hajtóműnél. Fordulatszám-növelő hajtóműnél az áttétel ennek reciproka.
Áttétel
A forgásátvitelben részt vevő két tengely fordulatszámának hányadosát áttételnek nevezzük, jele: i.
Axiális kapcsolószám
Az axiális kapcsolószám (átfedés) megmutatja, hogy a fogaskerék szélességében egyszerre hány fog kapcsolódik.
Az axiális osztás és a menetemelkedés
A hengeres csiga osztását tengelyirányban értelmezzük. Az osztóhenger-alkotónak a csiga két szomszédos egyoldali fogfelületével való metszéspontja közötti távolságot axiális osztásnak nevezzük. Az axiális osztást az alábbi összefüggéssel határozhatjuk meg:
.