Legeltetés
A hegyvidékek nemcsak ásványkincseket őriznek. Más értékeik is vannak, amelyek hasznosak a számunkra. A hegyekben sok a zöldellő rét, mert a hűvös, csapadékos idő kedvez néhány fűfélének. Ezeket a réteket vagy kaszálják az istállóban élő állatok számára, vagy kihajtják a jószágokat a legelőkre. A dús füvű, jó minőségű legelőkön szarvasmarhák vannak, a gyengébbeken inkább birkák, de kecskéket is láthatunk a hegyoldalakon lakmározni.
Szőlőtermesztés a hegyvidéken
A mezőgazdaság ágazata, a növénytermesztés is megvetette lábát a hegyvidéken. A déli, napsütötte hegyoldalakon sok helyen láthatunk szőlőt, gyümölcsösöket. Ezeknek a növényeknek azonban a meleg is fontos, nemcsak a napfény, ezért csak az alacsonyabb területeken érdemes ültetni. Azért a déli oldalakra, mert azokat éri a legtöbb napfény. A szőlőnek nem olyan fontos a jó minőségű talaj. Számára a sok napfény nélkülözhetetlen, főleg a nyár végi-ősz eleji derült idő, amikor sokat érik. Ha ilyenkor gyakran esik, akkor a fürtök megrohadhatnak, minőségük ezzel sokat romolhat. A belőlük készített bor nem lesz olyan finom.