Tananyag választó:
Mérések analóg mérőműszerrel
Eszköztár:
Mérések analóg mérőműszerrel - Feladat

A feladat ismertetése

A mérés során a mérendő mennyiséget, vagy az általa kiváltott hatást - általában erőhatást - közvetlenül hasonlítjuk össze egy skálával, és erről olvassuk le a mért adatot. Analóg műszer alatt általában mindenki a klasszikus lengőtekercses volt vagy ampermérőket érti, de ide kell sorolnunk példaként a sokkal hétköznapibb vonalzót, a mérőszalagot, a mérőhengert vagy a nóniusz skálával ellátott tolómérőt is. A tanulókísérletek, és a mérések során szükség lesz a leolvasás precíz elsajátítására. Olvasd le a mérőműszer által mutatott értékeket!

Analóg, vagy digitális?

Az analóg műszer skálájáról a felhasználónak magának kell leolvasnia a mért adatot, amíg ez a folyamat a digitális műszerekben automatizálva van. Elmondhatjuk, hogy a digitális műszerek használata esetén az emberi tényező szerepe már nagyon kicsi. Nincs más dolgunk, mint egy számot leolvasni, persze, azt figyelnünk kell, hogy a műszeren milyen méréshatárt állítottunk be. Az analóg műszerek leolvasását azonban igen sokféle módon el lehet téveszteni. Lehet például, hogy skálahibát követünk el, azaz eltéved a szemünk a sok rovátka között, vagy egyszerűen elszámoljuk magunkat az osztások átszámolásakor.
Egy analóg műszernél már abból is úgynevezett parallaxis hiba származhat, ha nem merőlegesen nézünk a műszerre. A parallaxis hiba tipikus esete, hogy az anyósülésről nézve kevesebbet mutat az autó kilométerórája.

Elektromágneses mérőműszer

A pontosság

A műszerek legfontosabb tulajdonsága a pontosságuk. Az analóg műszereken általában fel van tüntetve a hibakorlát, amíg a digitális műszereknél hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a leolvasott számjegyek mindegyike igaz, azaz pontos.
A komoly műszerekre azért igaz, hogy a kijelzett adatok igazak, persze itt sem feledkezhetünk meg arról, hogy az utolsó számjegy minden esetben kerekített.
A digitális műszerek pontosságát digitben fejezik ki, ami gyakorlatilag nem más, mint a leolvasható számjegyek száma. Akkor se jöjjünk zavarba, ha azt halljuk, hogy két és fél digit! A fél digit ebben az esetben az első számjegy, amely nem lehet csak egyes, vagyis egy ilyen műszerrel 0-tól 199-ig mérhetünk.
Az analóg műszereket általában 2 számjegy pontossággal tudjuk leolvasni, ennél pontosabb méréshez már bonyolultabb skálákra van szükség. A fentiek szerint ez a pontosság egy három, három és fél digites digitális műszerrel már könnyen meghaladható, tehát ha nagy pontosságú, könnyen leolvasható műszert szeretnénk gyártani, akkor azt digitálisra kell tervezzük.
Gyakoroljuk a mérést!

Mérőműszer