Tananyag választó:
Az egészséges táplálkozás
Az egészséges táplálkozás
- Az egészséges táplálkozás mennyiségi és minőségi szempontból is fedezi a szervezet energia- és tápanyagigényét. A helyes táplálkozást egyértelműen jelzi, hogy a testsúly megfelelő.
- Az egészséges táplálkozás lényegében minden étel, élelmiszer fogyasztását megengedi, a hangsúlyt a mértékre helyezi! Ez azt jelenti, hogy bizonyos ételeket, élelmiszereket előnyben kell részesíteni, másokat háttérbe kell szorítani. Sok zöldséget, gyümölcsöt kell fogyasztani, a kenyérfélék közül a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű lisztből készült fajtákat kell választani. A húsfélék közül előnyben kell részesíteni a halat és a baromfit. Kerülni kell a zsíros ételeket, állati zsiradékok helyett növényi olajokat, margarint kell használni. A tejtermékek közül a zsírszegény készítményeket kell választani. Az ételeket nem szabad erősen sózni, fűszerezni, cukorral édesíteni. Kevés édességet szabad fogyasztani. Az étrend összeállításakor érdemes tanulmányozni az élelmiszerek legfontosabb jellemzőit tartalmazó tápanyag- és kalóriatáblázatokat, az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett adatokat.
- A folyadékveszteség pótlására csapvizet vagy ásványvizet, hozzáadott cukrot nem tartalmazó rostos gyümölcslevet fogyasszunk. Kerüljük a cukrozott, erősen szénsavas üdítőitalokat. Az alkoholfogyasztás gyermekek számára kifejezetten tilos. A felnőttek számára is csak a könnyű vörös borok mértékletes (1-2 pohár naponta) fogyasztása javasolt, a tömény szeszes italoké nem.
- Étrendünkben kapjanak kiemelt helyet a zöldség- és gyümölcsfélék, a növényi rostokban gazdag gabonafélékből készült kenyerek, péksütemények, müzlik.
- Ételeinket kevés sóval ízesítsük, használjunk nátriumban szegény sót! Ne fogyasszunk sós magvakat, chipset, ezek a són kívül nagyon sok zsiradékot is tartalmaznak.
- Az ételeket lehetőleg ne édesítsük, vagy használjunk mézet az ízesítésre! Kevés csokoládét és süteményt fogyasszunk, desszertként inkább gyümölcsöt együnk!
- Naponta 4-5 alkalommal együnk, egyszerre mindig csak keveset! Ezzel biztosíthatjuk, hogy vércukorszintünk többé-kevésbé egyenletes legyen, és üres gyomrunk korgása miatt se alakuljon ki erős éhségérzetünk!
- Ételeink elkészítésekor kerüljük a zsírban, olajban való sütést, válasszuk inkább a párolást, gőzölést, főzést!
- Étkezzünk változatosan mind az összetevők, mind pedig az ízek tekintetében! Kerüljük a gyorséttermeket, mert az ott kínált ételek zsír- és szénhidráttartalma általában nagyon magas, fehérje- és növényi rosttartalma pedig alacsony!
- Lehetőség szerint nyugodt körülmények között, terített asztalnál, kapkodás nélkül étkezzünk! Legalább főétkezéseink során tartsuk be ezt a szabályt!