Őz
Egész Európában honos az őz, 20-30 kg nagyságú, növényevő állat, nagy kárt okozhat a mezőgazdaságnak. Értékes vadhús, melyet sülteknek, pörkölteknek, sonkának lehet elkészíteni.
Szarvas
100-200 kg súlyú, csapatokban élő, növényevő állat a szarvas. Hazánkban a szarvasfélék közül a gímszarvas, a dámszarvas és a sziklaszarvas él. A bikák agancsukat tavasszal elhullatják és újat növesztenek helyette. Az agancs ágainak számából a szarvas életkora megállapítható.
Húsa pörköltnek, sültnek, vadasnak, sonkának készíthető.
Vaddisznó
A házisertés őse, a leggyakoribb nagyvadunk a vaddisznó. Sűrű bozótosokban él. Teste erős, zömök, aránytalanul nagy fejjel. Szőre szürkés-fekete. Mindenevő, nagy kárt okozhat a kukoricásokban, burgonyaföldeken, ezért állandóan vadásszák.
Mindenevő, súlya 150-250 kg.
Húsa kitűnő, óvatosságot igényel, mert galandféreglárvákkal fertőzött lehet.
A legízletesebb a faital, egy év alatti vadsüldő, vadmalac.
Húsából vadast, sültet, szalámi-kolbászfélét, sonkát készíthetnek.