Mezei nyúl
Az apróvadak közül a legjelentősebb 3-6 kg tömegű, növényevő állat a mezei nyúl. A legértékesebb a 3-8 hónapos nőstények húsa, amely puha, ízletes, vadasnak, egybensültnek, paprikásnak, ragunak, levesnek, pástétomnak kitűnő.
Fácán
Legkedveltebb apróvad a fácán, melyet tenyésztenek is. 1-1,5 kg tömegű, magvakkal, rovarokkal táplálkozik. Tollazata alpján megkülönböztetünk nemes-, vörös-, tarka-, arany-, ezüstfácánt. Húsuk kiváló pecsenye, a kakasé ízletesebb. A fácánt szárazon kopasztják.
Fogoly
Rossz repülő, mezőgazdasági kártevőket pusztító (ezért rendkívül hasznos), ízletes húsú madár a fogoly. A fácánhoz hasonlóan készíthető.
Fürj
A fogollyal rokon, de annál kisebb vadszárnyas. A fürj vándormadár. Húsa, a vadmadarak közül a legízletesebb és tojása is értékes. Tenyésztett fajtája a japán fürj. Húsából levesek, sültek készíthetők, tojása étkezésre alkalmas.
Szalonka
Hosszú csőrű vándormadár. Húsa kiváló pecsenye a szalonkának.
Vadkacsa, vadliba
Folyók, tavak nádasaiban, mindenhol megtalálható, mindenevő vándormadár a vadkacsa és a vadliba. Húsa ízletes. A vadliba vagy vadlúd északi vidékeken élő madár, ősszel dél felé vándorol. Nagy rajokban repül át hazánkon, ekkor vadásszák. A fiatal vadlód húsa ízletesebb, az idősebbeké rágós. Töltve, egybensütve készülhetnek.