Az édesítőszerek édességét meghatározó fogalmak
Az édesítőszerek édességének erejét három tényezővel lehet meghatározni.
Az édesítőképesség egy szám, mely kifejezi, hogy 1 kg édesítőszer vízben oldva milyen édesítő hatást mutat 1 kg szacharózhoz viszonyítva, aminek édesítőképessége 100.
Az édességi egységet kifejező szám azt mutatja meg, hogy az adott édesítőszer édességi ereje hány kg szacharóz édességi erejének felel meg. Például a glükóz édességi ereje 0,67, ami azt jelenti, hogy 1 kg glükóz édességi ereje 0,67 kg szacharóznak felel meg.
A harmadik édességet meghatározó fogalom az édességi fok, amely szám azt mutatja meg, hogy hány kg édesítőszer szükséges ahhoz, hogy édessége egyenlő legyen 1 kg szacharózéval.
A méz elterjedése
A méz a világ legősibb tápláléka, édesítőszere. Az ember i.e. 2700 körül kezdte a mézet gyűjteni és fogyasztani. Európában az orvostudományban az emésztést elősegítő hatása révén használják, ezen kívül bőrápolásra is kitűnő alapanyag. Manapság a világ méhtermelői összesen 9000 tonna mézet termelnek, amiből Európában 132 ezer tonnát állítanak elő. Hazánkban 16000 tonna körüli a méz piaci megjelenése, amit 17 mézfajta alkot.
A mézfajták
A méz sok értékes tápanyagot tartalmaz, összetevői a gyümölcscukor (38%), szőlőcukor (32%), víz (18-20%), diszacharid (7-10%) és poliszacharid (1,5%). Ezen kívül nátriumot, káliumot, kálciumot, klórt, foszfort, vasat, rezet, jódot, egyéb ásványi anyagokat, enzimeket, hormonokat, B és C vitamint is tartalmaz. Színének sötétségét a vas, réz és mangántartalma egyenes arányban határozza meg. Minden mézfajta fogyasztható lépesmézként, amely viaszos bevonata miatt magasabb biológiai értékkel bír. A mézeket csoportosíthatjuk előállításuk technológiája szerint: csurgatott, pergetett és sajtolt méz. Az elnevezések arra utalnak, hogy a lépből milyen módon nyerik ki a mézet: csurgatással, centrifugálással, vagy préseléssel.
Hazánkban 17 mézfajtát különböztetünk meg, amik színükben, kristályosodásuk idejében és az emberi szervezetre gyakorolt hatásukban térnek el. A hazai mézfajták a következők: akácméz, aranyvesszőméz, ezüstfaméz, fenyőméz, gesztenyeméz, gyümölcsvirág méz, hársméz, lóhereméz, lucernaméz, napraforgóméz, pohánméz, pusztai kutyatejméz, repceméz, mentaméz, lépes méz, selyemkóróméz és zsályaméz.