A szója fogalma
A szója (szójabab) a hüvelyesekhez tartozó növény, melynek 3-6 cm-es termésében 2-3 bab található. A sója húspótló, értékes, tápláló, kínai, egynyári növény.
A szója története
Ázsiából származik, de ma már a világ sok országában termelik. A világ szójatermelésének 90%-át Kína és az USA adja. A feljegyzések szerint Kínában már az i. e. 2880-ban is termeltek szóját, azóta is alapvető élelmiszer a rizs mellett.
A fiatal leveleket főzeléknek egyes helyeken dohánypótlónak használják. A péppé őrölt változatát vajként fogyasztják, de tej, tofu, olaj változata is gyakori. Pörkölve kávékészítésre használják.
Európa a XVIII. sz-ban ismerkedett meg a szójával, de csak napjainkra vált ismertté, általánosan fogyasztottá. Ennek oka, hogy egészséges, a korszerű táplálkozást segítő, sőt gyógyhatású termék.
Amerikában is óriási mennyiségben termesztik, de nemcsak emberi táplálkozásra, hanem állati takarmányozásra is használják.
Szójafogyasztás
A szójából készült termékek nagyon egészségesek. Fehérjéje egyenértékű az állati fehérjével, ezért is nevezik húspótló élelmiszernek. Létfontosságú ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Különösen magas a kálcium és az E-vitamin tartalma. Az előbbi a csontritkulás leküzdésében, az utóbbi a sejterősítésben játszik szerepet. Olajtartalma magas, de inkább telítetlen, esszenciális zsírsavakat tartalmaz és koleszterinmentes. Rostanyagban szegény, ezért könnyen emészthető, minden korosztálynak fogyasztható termék. Véd a rákos megbetegedések és a szívbetegségek ellen, illetve a fitoösztrogén tartalmának köszönhetően hasznos a változókori problémák ellen.
Általánosságban megállapítható, hogy a szójabab az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat a legkedvezőbb arányban és összetételben tartalmazza. Ezért a szójabab éppúgy, mint több ezer évvel ezelőtt, a legfontosabb tápláléka az embernek.