A mirelitáru fogalma
Olyan gyorsfagyasztott termékek, melyek szabad víztartalmú –48 oC-os intenzívfagyasztással, mikrokristályos szerkezetűre fagyasztják, majd a felhasználásig –18 oC-on tartják folyamatosan. Ez utóbbi folyamatos – 18 oC-on tartás az úgynevezett „hűtőlánc”.
A mirelitáruk a félkonzervek (prezerváruk) csoportjába tartoznak, melyeket rövidebb ideig meghatározott feltételek mellett kell tárolni. Például fagyasztott zöldborsó, gyalult tök stb.
A mirelit áruk jelentősége
A gyorsfagyasztás a legjobb tartósítási mód a tápanyagok, értékes összetevők megőrzése és a viszonylag hosszú eltarthatóság szempontjából. A fagyasztás egyszerű, könnyen kivitelezhető módszer, előnye továbbá, hogy szinte minden terméket lehet így tartósítani, például csöves kukorica, parajpüré, egész paradicsom stb.
A fagyasztott zöldségfélék enyhítik a friss zöldségek hiányát a téli időszakban, egyenletessé teszik a zöldségellátást.
Frissek, zamatosak maradnak, a gyorsfagyasztás során nincs veszteség. Felhasználásuk gyors, egyszerű: forró vízbe, olajba fagyottan tehetők, hirtelen főzhetők-süthetők.
A mirelitáruk fogyasztóicsomagolásban fagyasztott és tárolt termékek, megkönnyítve ezzel a szállítást, megelőzve a károsodást, szóródást stb.
A felengedett terméket azonban visszafagyasztani tilos!
A mirelit áruk gyártása
A fagyasztásra kerülő zöldségféléket frissen, a szedést követő 3 órán belül lefagyasztják. A gondos válogatást, érettség, egészség szerint követi a tisztító mosás, majd az előfőzés az úgynevezett blansírozás. Ennek célja a felületcsírátlanítása, illetve az enzimek, melyek barnulást, ízelváltozást okoznának, az elpusztítása. A megfelelő aprítás után hűtés, csomagolás fogyasztói (kis kiszerelésű) csomagolásba, majd következik a –48 oC-os intenzív, gyors, kifagyasztás. Gyűjtőcsomagolás (láda, doboz stb.) és tárolás következik. A tárolás során –20 oC kötelező, ez a hűtőlánc.
Csomagolás, tárolás a mirelitzöldségek esetében
A mirelit zöldségek már a fagyasztás előtt csomagolásra kerülnek, ezzel elkerülhető a lefagyott, jeges termék összetapadása és az utólagos csomagolás folyamata során jelentkező oC –változás elkerülése.
A fogyasztóicsomagolás 0,45-1 kg körüli adagokat tartalmaz, de lehet 2 kg-os családi csomag is, például hasábburgonya. Csomagolásra a terméktől függően polietilén tasakokat, műanyag poharakat, dobozokat, de kartondobozokat is használhatnak. A csomagolás jól bírja a fagyasztást, közben védje a terméket.
A csomagolt és lefagyasztott termékeketgyűjtőcsomagolással egyesítik nagyobb egységekbe, mely megkönnyíti a rakodást, szállítást, tárolást. Ezek lehetnek műanyag rekeszek, ládák vagy papírkarton dobozok, esetleg zsugorfóliás csomagolása.
A tárolási feltételek szigorúak a mirelitáruk esetén, mert a folyamatos hűtőlánc biztosítása kötelező. Ez állandó –20 oC-on tartást jelent a fagyasztástól a felhasználásig, beleértve a szállítást, rakodást is. Amennyiben a hűtőlánc megszakad, a oC-fok értéke –15, -10 oC-ra változik a fagyott áru belsejében a mikro(apró)kristályok átrendeződnek, összetapadnak. A keletkező makrokristályok roncsolják, kiszúrják a sejtek falát, felengedéskor lé- és tápanyagveszteség történik, az állomány puha, értéktelen lesz.
A mirelitáruk eltarthatósági ideje 6-12 hónap.