- Kereskedelmi és marketing modulok
- Italok és dohányáruk
- 13 foglalkozás
- 1 gyűjtemény
Szacharin
Mesterséges édesítőszer melynek nincs vércukoremelő hatása.
Koffein
Növényi hatású serkentőszer mely megtalálható pl. a kávébabban, tealevélben, kakaóbabban.
Gyógyvíz
Olyan ásványvíz mely orvosilag bizonyítottan gyógyhatású.
Termálvíz
A föld mélyében lévő és 34 °C hőmérsékletet elérő víz a termálvíz.
Coca-cola
Amerikai Cola márka.
Bambi
Kevés széndioxid hozzáadásával készült narancsízű üdítőital.
Pet
Műanyag palack melyet üdítőital tárolásra készítenek.
Szénsav
Vízben oldott széndioxid.
Környezetbarát
Jelentése: a természetes környezetre ártalmatlan.
Kinin
A kínafa kérgéből nyerik, régen a malária kezelésére használták.
Autoszifonpatron
A szódavizes palack széndioxidtartálya.
Természetes szénsav
Pezsgő alapbor esetén, cukor hozzáadásával, zárt palackban, vagy tartályban (tankban) keletkező szénsav, mely a borban megmarad. Ha vízben található, akkor a vizet természetes szénsav-tartalmú, ún. savanyúvíznek nevezzük.
Szikvíz
Szódavíz a szénsav telített vizes oldata.
Dúsított ásványvíz
A természetes ásványvíz széndioxidtartalmának növelése.
Balneoterápia
A gyógyvíz kedvező hatásait használja ki. A szénsavas fürdő és a vízben oldott ásványi anyagok kedvező hatással vannak a szervezetre, számos betegség esetén alkalmazható például gyulladások, mozgásszervi problémák stb.
Detoxikálás
Jelentése: méregtelenítés a méreganyagok eltávolítása.
Csemegebor
Likőrbor, amely legalább 15 legfeljebb 22,5 térfogatszázalék szeszt tartalmaz.
Alkoholtartalom
Az alkoholtartalmú italok etil-alkohol tartalmának mértéke térfogatszázalékban vagy tömegszázalékban, vagy térfogat/tömeg aranyban kifejezve. A bor alkoholtartalmát rendszerint térfogatszázalékban szokták megadni.
Zamat
A bor illat és zamatanyagainak összessége.
Desszert
Jelentése: csemege.
Pecsenyebor
Minőségi kategória. Az asztali boroknál értékesebb de nem "minőségi" bort jelöl.
Likőr
Olyan szeszesitalok, amelyek finomszesz, cukor és különböző ízesítő anyag felhasználásával készülnek. Különféle gyógynövényeket is gyakran használnak a készítéséhez.
Seprő
A borok üledéke, amely általában élesztőt és borkövet tartalmaz.
Aszú
Nemes, édes bor. A tőkén aszúsodott szőlőszemekből tésztaszerű masszát készítenek, amelyet musttal öntenek föl.
Barrique
Kis francia tölgyfahordó (225 liter). Elsősorban vörösborok esetében alkalmazzák az úgynevezett barrikolást, azaz a borok barrique-ban való érlelését.
Száraz bor
Azokat a borokat nevezzük száraznak, amelyek egy literjében kevesebb, mint 4 gramm cukor van.
Rosé
A rosé borokat kékszőlőből préselik. Világos színét annak köszönheti, hogy préselés előtt a lé kevés időt tölt a színt adó héjjal és gyümölcshússal.
Törköly
A szőlőfürtök vagy bogyók kipréselése után visszamaradt szilárd szár, héj és mag részek. A vizes törköly lepárlásával nyert pálinkát nevezzük törkölypálinkának. (Olaszországban grappa névre hallgat.)
Vermut
Bor alapú ital melyet fűszerekkel és cukorral dúsítanak. Alkoholtartalma alacsonyabb a röviditalokénál. Gyümölcsös vagy fűszeres ízesítésű. Főleg a mediterrán vidéken kedvelt.
Cuvée
A különböző fajtájú szőlőkből házasított bort cuvée bornak hívják.
Szamorodni
Tokaji bortípus. Aszúszemeket is tartalmazó szőlőből készül. Lehet száraz vagy édes.
Zászlós bor
Egy tájegység legjellegzetesebb legjobb bora a zászlós bor.
Avinálás
Borpárlat vagy szesz hozzáadásával a bor alkoholtartalmának növelése.
Borrend
Önkéntes társadalmi szervezet melynek célja a kultúrált borfogyasztás népszerűsítése.
Puttonyszám
Az aszú borok puttonyszáma azt jelenti, hogy hány puttonnyi (1 puttony kb. 25 kg) aszútésztához öntünk egy gönci hordónyi (136 liter) mustot.
Maláta
A sörkészítés egyik alapanyaga, a komló az élesztő és víz mellett.
Komló
A sörkészítés egyik alapanyaga, a maláta az élesztő és víz mellett.
Balling-fok
Egy oldat balling foka az oldat sűrűségét jelenti. Balling fokolóval mérik.
Sörélesztő
A sörkészítés egyik alapanyaga, a komló a maláta és a víz mellett. Beindítja az erjedési folyamatot.
Keg-hordók
Sör tárolására használatos 50 literes hordó.
Pasztőrözés
Borkezelési eljárás melynek célja a bor csírátlanítása. A bor hőmérsékletét 70-80 Celsius fokra növelik, rövid ideig ezen hőmérsékleten tartják, ezáltal a borban található hőre érzékeny káros anyagok kicsapódnak, a veszélyes mikroorganizmusok elpusztulnak.
Barna sör
A barna sörök készítéséhez pörkölt malátára is szükség van, mely célból a megnedvesített malátát forgó dobokban felhevítik. Ettől kapja a barna színét.
Ászokolás
A kierjedt borok pincekezelését Ászokolásnak nevezik. Az ászokolás alatt végzendő munkák: a lefejtés, derítés, kénezés, palackozás, stb..
Extrakt-tartalom
A bor vagy a must elpárologtatása után visszamaradó anyag.
V/v%
Térfogatszázalék. Az ital alkoholtartalmára vonatkozik.
Armagnac
Francia eredetű párlat mely nevét Armagnac nevű dél-francia tartományról kapta.
Házasítás
Két vagy több párlat célszerű összekeverését jelenti a harmonikus íz elérése érdekében.
Extra old
X.O. (Extra Old) a párlat érlelési idejére vonatkozó jelző. Az ilyen párlat érlelési ideje meghaladja a hat és fél évet.
Brandy
A borból készült pálinka angol elnevezése.
Desztillálás
Eljárás. Az alkohol lepárlása.
Taurin
Nem fehérjeépítő aminosav. Forró vízben oldódik.
Guarana
Brazíliában honos cserjének a magvából készül. Hatóanyaga a koffein és sok csersav.
Drog
Általánosan: minden olyan vegyi anyag, amely az élő folyamatokat befolyásolja drognak tekinthető.
Rost
Az élelmi rostok szinte kizárólag növényi eredetű anyagok. Az emberi emésztőenzimeknek ellenállnak így emésztetlenül távoznak a szervezetből. Jelentősége a szervezet számára az energia-utánpótlásban van.
Tetra-csomagolás
Olyan csomagolás mely képes akár hónapokon keresztül is megőrizni a termékek frissességét hűtés és tartósítószerek nélkül. Gyakran alkalmazzák folyékony élelmiszerek tárolására pl. tejtermékek.
Tápérték
Energiatartalom, táp-anyagösszetétel. (fehérje, szénhidrát, zsír stb.)
Diabetikus
Kevés szénhidrátot tartalmazó, cukorbetegek készített élelmiszerek.
Nektár
A gyümölcslé gyümölcstartalmára vonatkozó jelző. Természetes állapotukban is élvezhető gyümölcslevek esetében minimum 50%-os gyümölcstartalmat jelent, természetes állapotukban élvezhetetlen gyümölcslevek esetében ennél kevesebbet.
Aszeptikus
A tartósítóipar egyik eljárása. termékeket előbb sterilezik, hűtik majd utófertőzést kizáró aszeptikus körülmények között töltik az előre már ugyancsak csírátlanított edénybe, amit ezután hermetikusan zárnak.
Derítés
Tisztítás, mely történhet egyszerű szűréssel vagy különböző tisztító vegyi anyagok felhasználásával.
Nikotin
Nitrogén tartalmú anyag. 1gramm dohány átlagosan 10 milligramm nikotint jelent.
Karcinogén
Karcinogén anyag, azaz rákkeltő anyag.
Mellékfüst
Az a füst, amely akkor keletkezik mikor a cigarettát nem szívjuk.
Fermentálás
Erjesztés. A szénhidrátok anaerob bomlása, végterméke különböző szervezetekben végbemenő glükolízis, és az élesztő alkoholos erjedése.
Alkaloida
Nitrogéntartalmú, a növényvilágban elterjedt vegyület.
Szivarboríték
Szivarboríték-levél. A dohánylevelek egyik osztályát nevezik így.
Főfüst
A cigaretta szívásakor beszívott füst.
Filter
Szűrő, amely cigaretta esetén kiszűri a dohányfüst egy részét.
Tubák
Illatosító anyagokkal kevert dohánypor, amit az orron keresztül szippantottak fel. A benne lévő nikotin az orrnyálkahártyán szívódik fel.
CMC
Nátrium karboximetil-cellulóz. Stabilizáló és sűrítő élelmiszer-adalék.
Élvezeti szer
Az élvezeti szer fogalma igen tág. Magába foglalja a szervezetünk számára kellemes jótékony anyagokat pl. zöldtea, viszont az élvezeti szerek közé tartozik az alkohol a nikotin és egyéb káros szerek.
Póttea
A póttea nem teacserjéből, hanem ennek pótlására alkalmas növények például hárs és borsmenta levél virág vagy termés.
Maté tea
A matéteát egy évelő fa, az Ilex paraguariensis szárított leveleiből és szárdarabjaiból főzik.
Gyöngykávé
A gyöngykávé akkor keletkezik, amikor a kávénövény a megszokott egy pár, lapos oldalú kávébab helyett csak egy, ovális alakú szemet nevel. Íze kissé eltér a hagyományos kávétól.
Teofillin
Serkentő és vizelethajó hatású vegyület. Megtalálható a csokoládéban, kávéban, teában stb.
Zöldkávé
Másnéven Coffea Robusta. Trópusi, 5-6 méter magas cserje vagy fa, melynek magjából készült italt fogyasztjuk. Termőhelyei főként az Elefántcsont part, Kamerun, Uganda és Angola. Termesztése még Ázsiában és Óceániában is igen elterjedt.
Instant
Jelentése: azonnal oldódó.
Testamentálás
Hagyományozás, örökül hagyás.
Teobromin
Vizelethajtó és értágító hatású, fokozza a szívizomzat tevékenységét. Megtalálható a csokoládéban, kávéban, teában.
Csersav
Megtalálható a teafélékben, rontja a szervezetben a vas felszívódását.
Szamovár
Ez egy hengeres fémedény melyben egy fűtőcső található, ebbe a csőbe parazsat raktak, amely melegen tartotta az edényben lévő vizet. Az edény oldalán egy kis csap található, ezen keresztül engedik ki a melegvizet.
Sárga tea
Oolong tea (Kína): átmenet a zöld és a fekete tea között. A fekete teánál könnyebb az íze és világosabb a színe.
Kasírozott csomagolás
Valamilyen mintával nyomott, ellenálló fedőréteggel ellátott csomagolás.
Aromazáró csomagolás
Az aromazáró csomagolás meggátolja az aminosavak oxidációját, ezáltal biztosítja a tartalmának szavatosságát a lejárai időn belül.
Zöld tea
A zöldtea íze fanyarabb a feketeteánál. Anyagcserét elősegítő hatása van. A teát feldolgozása során pörkölik ennek köszönhetően marad meg a zöld színe. Fermentáció nélkül készítik.
Fekete tea
Érett levelekből készül, amelyeket először kötegekbe tekernek, megszárítanak, majd több órán keresztül fermentálják (erjedés). Az íze erős, és szép vörösréz színt ad.
Séker
Koktélok készítéséhez használt keverőedény.
Bonifikatőrök
Ízesítésre szolgáló növényi kivonat.
Whisky
Gabonapálinka, amit Írországban szerzetesek fedeztek fel a VI. században.
Emulziós likőr
Az emulziós likőrök tojás, tejszín, kakaó vagy egyéb zsírtartalmú anyag felhasználásával készített sűrűn folyó, nagyon magas cukortartalmú italok.
Rövid ital
Magas alkoholtartalmú ital, jellemzően párlat.
Unicum
Sötét színű, gyógynövény alapú gyomorkeserű.
Kommersz
Nem különleges minőségű, nagy tömegben gyártott áru.
Gin
Színtelen angol gabonapárlat. Árpából és Rozsból készítik. Borókával és más fűszerekkel ízesítik.
Koktél
A nap bármely szakaszában fogyasztható röviditalok. Általában shakerben készül. Összetevői változatosak lehetnek.
Vodka
Párlat mely csak tiszta etil-alkoholt tartalmaz. Főleg gabonafélékből illetve burgonyából készítik.
Aperitif
Általában magas alkoholtartalmú italok melyeket étkezés előtt fogyasztanak étvágygerjesztő hatása miatt.
Melasz
A nádcukor gyártásakor keletkezik. A rumkészítés alapanyaga.
Törley
Magyar pezsgőmárka, mely a gyáralapítóról, Törley Józsefről kapta a nevét.
Tirázslikőr
Borban oldott cukor és speciális pezsgőélesztő keveréke, melyet a kész alapborba töltenek, hogy újraindítsák az erjedést.
Champaque
Francia szó. Jelentése, pezsgő.
Tankpezsgő
Fémtartályban készített pezsgő. Minősége nagyban függ az érlelési időtől és az alapbortól.
Demi doux
Francia kifejezés, amely a félédes italok jelölésére szolgál.
Bioital
Kizárólag természetes alapanyagokból készült ital.
- 8 animáció
21. századi közoktatás - fejlesztés, koordináció (TÁMOP-3.1.1-08/1-2008-0002)