A rostos gyümölcslevek jellegzetességei
A rostos gyümölcslevek biológiailag jóval értékesebbek a szűrt italoknál, mivel tartalmazzák a gyümölcs összes rostanyagát. a rostos italok ezért zavarosnak tűnő, átlátszatlan italok, gyakran üledékesek, melyet a nehezebb rost- és gyümölcsrészecskék, leülepedés okoz. Az üledékképződés nem rontja a termék élvezeti értékét, felrázással megszüntethető. A rostos levek gyümölcstartalmuk szerint lehetnek:
- Juice-ok, melyek 100%-os gyümölcstartalmúak. Az italok között a legegészségesebbek, mert valódi gyümölcsanyagokból, hozzáadott adalékok nélkül készülnek. Tartósítószert nem tartalmazhatnak, hőkezeléses tartósítással készülnek. Például Narancs, Kubu, Sárgabarack, Vegyes gyümölcslé stb.
- Nektárok: amelyekben minimum 25% gyümölcstartalom van, ezért íz-, szín-, aromaanyagokkal egészítik ki. Hőkezeléses és vegyszeres tartósítással is készülhetnek. Például Körte-, Kajszi-, Őszibaracknektár.
- Gyümölcsitalok: melyekben 12% gyümölcsalap található. Sok kiegészítő adalékot tartalmaz, mellyel fokozzák az élvezeti értékét. Kevésbé értékes összetétellel, olcsó áron forgalmazott termékek. Például Narancsital, Vegyes gyümölcsital stb.
A rostos gyümölcslevek minősége
A rostos italok nehéz, ülepedő részecskéket tartalmaznak, ezért üledékesek. Az üveg alján keletkező üledék nem jelent élvezeti értékbeli változást, minőségi hibát, összerázva fogyasztható.
Az átlátszó csomagolású termékek érzékenyek a napfényre, ezért fényvédett helyen kell tárolni, különben kifakulnak.
Csomagolásuk aromazáró műanyag flakon, üvegpalack, Tetra-doboz legyen, ezek védenek a levegő oxigénjétől, mely szín- és ízváltozást, esetleg erjedést okozhat. Szobahőmérsékleten jól tárolható, nem romlandó termékek.
A rostos gyümölcslevek különleges típusai
- Bio-italok: ezek a termékek vegyszermentes alapanyagból, vegyszermentes technológiával, tartósítószer és adalékanyag nélkül készült termékek, azaz Bio-italok. A legegészségesebb csoportja a gyümölcsitaloknak. Például Kubu.
- Multi-italok: a rostos gyümölcslevek biológiai értékét gyakran fokozzák hozzáadott vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az egészségesebb összetétel fontos tápanyagokkal gazdagítja táplálkozásunkat.
- Diétás gyümölcslevek (diabetikus termékek): ezek az italok hozzáadott cukor nélkül vagy csökkentett cukortartalommal, esetleg szacharinnal készülnek. Cukorbetegek és fogyókúrázók számára előnyös termékek.
Élettani hatás
A rostos levek, különösen a 100%-os italok a legértékesebb tagjai a gyümölcsitaloknak. Sok rostanyagot tartalmaznak, mely segíti a szervezet anyagcseréjét, az emésztést, a bélműködést. Mivel a gyümölcs részecskéit is tartalmazza, így több vitamin, ásványi anyag található bennük. Élvezeti értékük is magas, eredeti gyümölcsanyagok mellett alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak adalékokat. Válasszuk a magas gyümölcstartalommal rendelkező italokat, ezek egészségesebbek.