Híres likőrféleségek
A keserű likőrök nagyobb alkohol- és kisebb cukortartalommal készülnek, jellemzőjük - nevük is ebből adódik - a keserű íz. Az ismert keserűlikőrök csoportjába tartozik például a Zwack likőrgyár által 1883-ban védjegyzett Unicum, vagy a XX. század eleje óta a Braun Testvérek Likőrgyár által készített Hubertus. Világszerte ismert a Wilhelm Mast alapította wolfenbütteli likőrgyár terméke, a Jagermeister is.
A gyümölcslikőrök közepes alkohol- és cukortartalmúak. Ilyen például a népszerű Cherry Brandy, amely szomolyai fekete cseresznye, cigánymeggy és sajmeggy préselt, alkohollal tartósított levéből készül, s ízesítésként keserűmandulát, vaníliát, fahéjat és szegfűszeget tartalmaz.
Az emulziós likőrök kis alkohol- és nagyobb cukortartalommal készülnek. Méltán népszerű képviselőjük, a Tojáslikőr, mely friss tojás sárgájából, érlelt borpárlatból, brandyből, tejből, keserűmandula- és maraschino-esszenciából készül vanília hozzáadásával.
További ismert likőrfajták: Amaretto, Bailey's, Becherovka, Carolans, Curacao, Malibu, Sheridan's, Triple Sec.
Kommersz likőrök
A kereskedelmi vagy kommerszlikőrök mesterséges ízesítőkkel, aromákkal készült termékek. Érlelési idejük rövid (néhány hét). Alkoholtartalmuk egységesen 25 V/V%, cukortartalmuk 30%. Megnevezésük az ízanyagra utalóan történik. Például meggylikőr, császárkörte, diólikőr, őszibaracklikőr.
Különleges likőrök
A likőrök vízből, tisztaszeszből, jelentős mennyiségű cukorból összeállított alkoholos italok, melyeket változatos ízesítéssel készíthetnek (gyümölcsös, fűszeres, csokis, tejszínes stb.). Minőségük szerint különleges és kommersz típusokat különböztetünk meg.
A különleges likőrök természetes anyagokból (gyümölcslé, gyümölcspálinka, bor, fűszerek, tojás stb.) készülhetnek, melyet hosszabb ideig érlelnek.
Finom, magas élvezeti értékű, 22-42 V/V% alkoholtartalmú, 18-60% cukortartalmú termékek.
Csoportjai:
• gyümölcslikőrök: narancs, citrom (Triple-sec, Narancslikőr), meggy-cseresznye (Cherry Brandy, Bonbonmeggy), egyéb (Baracklikőr, Eperlikőr)
• Növényi kivonatú likőrök, lehetnek keserűlikőrök (Unicum, Jagermaster, Becherovka), fűszerlikőrök (Hubertus, Mecseki, Allasch likőr)
• Egyéb likőrök, kávéból: Dreme de mocca, tejszínből: Carolans, Bailey’s, kakaóból, csokiből: Creme de cacao, Csokoládéflip, tojásból: tojáslikőr.