Élelmiszerek meghatározása
Az élelmiszer olyan növényi, állati, vagy ásványi eredetű anyag, amely emberi fogyasztásra alkalmas. Az élelmiszer változatlan, vagy feldolgozott formában is jelen van. Kereskedelmi szempontból nem minősül élelmiszernek a gyógyszer, a gyógyhatású készítmény, az anyatejpótló tápszer, a gyógyvíz, csomagolatlan víz, illetve ásványvíz. A kereskedelmi forgalomba kerülő élelmiszereket az 1995. évi XC. törvény szabályozza. Az élelmiszerkereskedők forgalmazzák a mindennapi tápanyagbevitelhez szükséges, az ember számára elengedhetetlen élelmiszereket, ezért a kereskedők közt kitüntetett szerepük van.
Élelmiszerek csoportosítása
Élelmiszer kereskedelmi forgalomba kerülhet nyersanyagként, félkész termékként és elkészített formában is. Élelmiszeripari nyersanyagok a növényi, állati és ásványi eredetű alapanyagok, az ivóvíz és az ásványvíz. Nyers élelmiszernek tekintjük azokat az élelmiszereket, amik eredeti állapotukban, változtatás nélkül kerülnek forgalomba. A feldolgozott élelmiszerek a nyersanyag valamilyen szinten való megváltoztatása, előkészítése után kerülnek forgalomba.