A modern táplálkozási formák
A modern, korszerű táplálkozáshoz használt élelmiszerek jellemző tulajdonsága, hogy természetes úton állítják elő, értékes tápanyagokban gazdag. A természetes előállítás kizárja a kémiai tartósítási eljárásokat, főként a sóval, vagy szárítással tartósított élelmiszerek tartoznak ide. Az élelmiszerek legfontosabb tápanyagai az esszenciális alkotóelemek, a vitaminok és ásványi anyagok. Ezen kívül az élelmiszerek szennyeződése elkerülendő, illetve minimálisra csökkentendő.
A modern táplálkozási formák az életmód átalakulásával együtt járnak. Ilyen újszerű, és napjainkban egyre több ember által is alkalmazott étkezési forma a vegetarianizmus, a reformtáplálkozás, stb. A vegetáriánusok táplálkozásukból kizárják a húst, főként növényi eredetű élelmiszereket esznek, esetleg tojást és tejtermékeket. A vegetarianizmusból kinőtt táplálkozási forma a reformtáplálkozás, ami alapjában véve megegyezik a vegetáriánus táplálkozással, de az ételek elkészítésénél egyéb szempontokat is figyelembe vesznek, például, hogy az ételek minél több tápértéket megőrizzenek. Emellett az egész életmódra kiható irányzatot jelent, hiszen magába foglalja az összes modern élelmezési irányzatot, nagy hangsúlyt fektetve a bioélelmiszerek előállítására és fogyasztására. A bioélelmiszerek vegyszerek nélkül termelt élelmiszerek, amiknek még a csomagolása is természetes alapanyagokból készül. Ezáltal a legegészségesebb és a környezetre egyáltalán nem káros élelmiszerek a bioélelmiszerek.
Az egészséges élelmiszerfogyasztás
Az élelmiszerfogyasztás tekintetében a világ egyes területein az alapvető kérdés az, hogy van-e mit enni, máshol pedig az élelmiszerekkiválasztásával kapcsolatos kérdések merülnek fel, például milyen összetételűélelmiszerek fogyasztásával őrizzük meg leginkább egészségünket. Mindenképpen központi téma az élelmiszer és fogyasztása, bárhol is járunk a világban. Magyarországon az utóbbi évtizedek során az élelmiszerekkínálata és így fogyasztási szokásaink is megváltoztak. Sajnos rossz irányba, hiszen a keringési és daganatos betegségek, az alkoholizmus, a cukorbetegek száma folyamatosan növekszik. Ennek oka a rossz táplálkozási szokásokban keresendő. Az egyes élelmiszercsoportok bevitelének megfelelő mennyiségi sorrendjét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) határozta meg. Az egészséges táplálkozáshoz leginkább szükséges élelmiszer (180 kg/év/fő) a tej, illetve tejtermékek, ezután a zöldségek (150 kg/év/fő) fogyasztása. Gyümölcsfogyasztásunk éves mennyisége a következő legfontosabb tápanyagszerzési lehetőség (125 kg/év/fő), jelentős a cereáliabeviteli mennyiség is (110 kg/év/fő), és csak utána következnek a húsok (80 kg/év/fő), majd a tojás (24 kg/év/fő), és legvégül a zsír és a cukor (20 kg/év/fő).
Az élelmiszerek fontossága
Az élelmiszerekértékét az emberek többféleképpen fejezhetik ki. Értéket mutat a pénz, az élelmiszer elfogyasztásának élvezete és a tápérték. Az értékkifejező tényezők az egyes élelmiszereknél eltérhetnek, például az előállítási költségek miatt megnő az adott étel pénzbeli értéke, de élvezeti értéke ezt nem fejezi ki. Olyan élelmiszer is van, aminek élvezeti értéke nagyon magas, viszont tápértéke alacsony, stb. Az élelmiszerek élvezeti értékét az íz, illat, szín, és az állag együttes benyomása adja. A tápérték az élelmiszerek biológiai és energiaértékének összessége.