Létszámgazdálkodás
A létszámgazdálkodás lényege, hogy adott feladatra a megfelelő számú és végzettségű munkaerőt biztosítsuk. A legfontosabb feladata meghatározni a létszám nagyságát és a munkaerő képzettségének szintjét, majd ezeket összehangolni a hatékony és gazdaságos foglalkoztatás érdekében.
Létszámgazdálkodás jellemzői
A vállalkozás létszámának kialakításakor tekintettel kell lenni arra, hogy ha a vállalkozás a szükségesnél több dolgozót foglalkoztat, az jelentős többletkiadással jár (munkabér és járulékai), azonban, ha a kelleténél kevesebb munkavállalóval dolgozik, az a színvonal csökkenéséhez vezet (pl. lassabb kiszolgálás).
A vállalkozás színvonalának csökkenését eredményezi továbbá, ha alulképzett munkaerőt alkalmaz, illetve ha a jól képzett munkaerő tudását nem hasznosítja.
Létszámszükséglet
A vállalkozások létszámszükségletét több tényező egyszerre befolyásolja:
- a forgalom nagysága (ez a legfontosabb tényező, mert a forgalom nagyságával egyenes arányban növelni kell az alkalmazottak létszámát),
- a forgalmazott árukra a munkaerő által fordítandó munka mennyisége (pl. az előrecsomagolt termékeket forgalmazó boltokban kisebb a létszámszükséglet),
- a vállalkozások technikai háttere (minél korszerűbb felszereléssel rendelkezik a vállalkozás, annál kevesebb munkaerőre van szüksége),
- a dolgozók képzettsége (amennyiben a vállalkozás jól képzett, jó képességű munkaerővel dolgozik, kisebb létszám is elegendő),
- az üzletek nyitva tartása (pl. az éjjel-nappali üzletekben a több műszak miatt nagyobb létszámmal kell számolni),
- a munka szervezettsége (az ésszerű munkaszervezés is hozzájárul a létszámmal történő gazdálkodáshoz.