Céhek és manufaktúrák
Minőségre vonatkozó előírások, ellenőrzések már az ókorban is voltak, a görögöktől ránk maradt ellenőri bélyegzők vagy a rómaiak minőségre vonatkozó szabályai is erre utalnak.
A középkorban a céhek működésekor nagyon fontos volt, hogy a tagok úgy dolgozzanak, hogy azzal ne rontsák a céh hírnevét. Ezért minden céh szigorú szabályokban határozta meg a felhasználandó anyagok minőségét, a technológiát stb. A szabályok betartását megbízottak ellenőrizték.
A manufaktúrákban bérmunkások dolgoztak a tulajdonos eszközeivel, az ő nevében. Ezért a tulajdonosnak volt érdeke figyelni a minőségre, hírneve érdekében. Az ellenőrzést saját maga vagy megbízottai végezték.
Műhelyrendszerű gyártás
A műhelyrendszerű gyártás kialakulásakor jelentek meg először az ún. vállalati minőségügyi rendszerek, amelyek valamelyest már hasonlítottak a mai modern rendszerekre, ha másban nem, céljukat tekintve mindenképpen. Ekkor már sokkal nagyobb mennyiségben gyártottak, mint korábban, ezért az ellenőrzésnek más formában kellett megjelennie, nem volt elég hozzá egy-egy ember. A gyártási folyamatot technológiai szakaszokra bontották, és a különböző jellegű munkákat külön csoportok végezték, sokszor fizikailag is elkülönülten, más műhelyben. A csoport élén a művezető állt, aki felelős volt a csoport munkájáért, és a minőségért is. Az ő feladata volt az ellenőrzés, a javítás kezdeményezése utasítással. A termelés-irányítási és a minőség-ellenőrzési funkció tehát egy kézben összpontosult, ami nem tette lehetővé a speciális minőség-ellenőrzési módszerek kialakulását, és a termelés bővülése miatt sem volt sokáig fenntartható.
Statisztikai minőség-ellenőrzés
A statisztikai minőség-ellenőrzés (SQC, statistical quality control) az 1930-as évek során alakult ki, amikor a tömegtermelés által a termelés mennyisége a korábbiaknál erőteljesebben növekedett. Az SQC jellemzői:
• mivel tömegtermelés esetén nem oldható meg minden egyes termékminőségének ellenőrzése, ezért az ún. mintát ellenőrzik, és a minta alapján következtetnek a teljes termelésminőségére
• a minta vizsgálata során az eredményekből statisztikai adatokat képeznek, amelyekből matematikai-statisztikai módszerekkel következtetnek a teljes sokaság adataira
Az SQC módszereit és eszközrendszerét felhasználva alakult ki a statisztikai folyamatszabályozás (SPC, statistical process control) is, melynek lényege, hogy az SQC módszereivel megismerjük a folyamatot, és ha eltérést tapasztalatunk az elvárások és a tényleges értékek között, akkor beavatkozunk a folyamatba.
Szalagrendszerű gyártás
A szalagrendszerű gyártás (Taylor-féle termelés-szervezés) bevezetésekor feltétlenül szükséges volt egy új minőségellenőrzési rendszer bevezetése is, mivel a korábbi gyakorlat nem volt megfelelő a tömeggyártáshoz. Ekkor bevezették az önállósult minőség-ellenőrzési rendszert (QC, quality control). A QC alkalmazása esetén a minőség ellenőrzését erre képzett szakemberek ill. erre a célra alakult szervezetek végzik. A rendszernek nemcsak az az előnye, hogy hatékonyabban tudja ellenőrizni a termelést, mint a korábbi módszerek; hanem az is, hogy általa lehetővé vált a minőség tudományos vizsgálata megfelelő szakemberek segítségével.