Deflegmálás: a gőzelegy részleges kondenzációja.
Rektifikálás: ismételt lepárlást jelent.
Lepárlási módok
Az egyszerű lepárlás rendkívül egyszerű készüléket igényel. Ennek elemei: zárt üst, hűtő, felfogó-edény. Az elegyet a zárt üstben forrásban tartják, a keletkező gőzöket a hűtő lekondenzálja és a kondenzátum a felfogó-edényben összegyűlik. Ha az egyszerű lepárlásban a víz-alkohol elegyét forraljuk, akkor kezdetben az illékonyabb komponensből (alkohol) több, a kevésbé illékonyból (víz) kevesebb forr el és így a párlat alkoholban dúsabb lesz, mint a forralt folyadék. Amiatt, hogy viszonylag több alkohol párolog el, mint víz, egy idő után eljutunk odáig, hogy a párlat olyan híg lesz, mint kezdetben a kiindulási folyadék volt. Nyilvánvaló, hogy ha az üstben lévő teljes mennyiséget átdesztilláljuk, akkor a felfogó-edényben összegyűlt egész párlat koncentrációja meg fog egyezni az üstbe betöltött anyag koncentrációjával. Ebből következik, hogy a desztilláció akkor lesz eredményes, ha egyrészt a párlatot részletekben fogjuk fel, másrészt a desztillálást jó időpontban abbahagyjuk.