Az élelmiszeriparon belül a cukoripari diffúziós lényerésnek van legnagyobb jelentősége. Hazánkban és más európai országokban is kizárólag cukorrépából állítanak elő kristálycukrot (szacharózt). A cukoripari feldolgozás fő művelete a diffúziós lényerés, amelyet csak jól előkészített (mosott, szeletelt) nyersanyagból, sejtfeltárás után lehet eredményesen végrehajtani. A diffúziós folyamat –mint már a diffúzió elméleténél tanultuk- Fick-törvénye alapján megy végbe.
Extraktőr: extraháló készülék.
A cukorrépát a feldolgozás első fázisában rövid időre tárolják, a répatestet a tároló prizmákból az úsztatócsatornákba mosatják, majd aktív mosásnak vetik alá. A megtisztult, idegen anyagtól elválasztott répatest ezután a szeletelőbe kerül, ami háztető alakúra szeleteli, biztosítva az oldószerrel való könnyű átjárhatóságot és a nagy kioldási felületet.
Diffúzőr: diffúziós berendezés.