Halmaznak nevezzük a darabos, szemcsés anyagok együtt tárolt sokaságát.
Ömlesztett anyagnak nevezik a szabadon (csomagolás nélkül) tárolt anyagokat.
Szemcsés anyagok
A szemcsés anyagok élelmiszeripari előfordulása jelentős, nem csak a gabona-feldolgozó iparok, hanem számos élelmiszeripari ágazatban alap- vagy segédanyagként felhasználjuk azokat. Szemcsés anyagokkal dolgozik ma söripar, a malomipar, a keveréktakarmányokat előállító iparok, a sütőipar, a tartósítóipar, a szeszipar, stb.
Szilárd részecskék sokasága.
Kis darabos anyagnak tekinthető a kifejtett zöldborsó, a vágott zöldbab, a morzsolt kukorica, gyümölcsök közül a meggy, cseresznye, egres, stb. A kis darabos anyagok szállíthatók ömlesztve vagy valamilyen szállítói csomagolóeszköz pl. konténer, rekesz felhasználásával. Tárolásuk hasonlóan történhet, ömlesztve vagy kiszerelve. Meg kell jegyezni, hogy a fent felsorolt darabos anyagok rendkívül gyorsan romló anyagok, ezért tárolásukról valójában csak hűtőtárolókban beszélhetünk.
Az anyag tulajdonságainak megváltozása.
A finomszemcsés anyagok élelmiszeripari előfordulása elsősorban a gabona-feldolgozó iparok területén említhető. Finomszemcsés anyagnak tekinthetjük a gabonát, a gabonából őrléssel előállított termékeket, a fűszer őrleményeket.